Očekivanja: Danas nova kosovska vlada

18:00 – Sa 86 glasova „Za“ izglasana Vlada

Lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti zvanično je postao novi kosovski premijer.

Za novu kosovsku vladu glasalo je 86 poslanika dok su 10 bila uzdržana.

Za novu vladu Kosovskog premijera, kao što je bilo i najavljeno, nisu glasali PDK, AAK, Srpska lista i NISMA.

Kurtijeva vlada biće sastavljena od 15 ministarstava od kojih će šest voditi LVV, šest LDK, a dok će tri ministarstva pripasti manjinama.

17:55 – Izglasani ministri iz srpske zajednice

Posle više govornika, pre svega iz PDK očekuje se i pojedinačno glasanje za članove vlade. Upravo se glasa za ministre iz srpske zajednice.

Sa deset glasova za izglasani su predloženi ministri iz Srpske zajednice.

17:20 – Bošnjački poslanici očekivali da 13. ministarstvo pripadne drugim manjinskim zajednicama a ne Srpskoj

Bošnjačka poslanica Duda Balje tvrdi da se bošnjački poslanici nisu još uvek dogovorili oko toga da li će glasati za koaliciju LVV-LDK, ali da će uskoro odlučiti o tome, javila je Koha.

„Nas tri poslanika koji do nedavno nisu bili u parlamentarnoj grupi 6+ i nadam se da ćemo uskoro doneti odluku. Razgovarali smo sa Samoopredeljenjem pre nekoliko sati, a takođe sa LDK-om sada moramo da donesemo odluku, vrlo smo blizu“, rekla je Balje novinarima.

Baljaj je rekla da su mislili da će 13. ministar biti iz romske, aškalijske ili egipatske zajednice.

Međutim, prema njenim rečima, danas su shvatili da je 13. ministarstvo preuzela srpska zajednica.

„Da budem iskrena, mislili smo da će 13. ministarstvo preći na druge, a ne na srpsku zajednicu, jer su u opoziciji i mislili smo da je to mnogo logičnije, jer smo i mi i drugi uvek glasali za Kosovo i za pozitivne promene na Kosovu, ali sada su ga oni dobili, to nije baš dobro za nas“, rekla je Balje, javila je Koha.

17:05 – Osmani: Konjufca ne mora da podnese ostavku

Potpredsednica LDK Vjosa Osmani rekla je u pauzi skupštinske sednice da Glauk Konjufca ne mora da se povuče sa mesta šefa parlamenta čak i kada bude izabran za šefa ministra spoljnih poslova, javlja Koha.

Ona je rekla da se mandat poslanika ili predsednika parlamenta završava odmah nakon što se izabere za člana Vlade.

„Prema ustavnim odredbama, u takvim slučajevima nema potrebe za ostavkom jer automatski, mandat poslanika, posledično i predsedavajućeg parlamenta, završava se kada bude izabran za člana kabineta“, rekla je ona na izlasku iz skupštine tokom pauze u sednici.

15:30 – Ismailji: Ovo nije koalicija, već brak između Kurtija and Mustafe

Potpredsednik PDK, Uran Ismailji rekao je da ga ne iznenađuje maratonski sukob koalicionih partnera u vezi sa pozicijama, te da će se isto ponoviti.

Koalicija je zasnovana na pohlepi da se prigrabi što više pozicija.

Ministri su određeni bez ikakve analize, i oni su bili predmet trgovine.

„Ako dam Konjufcu, dajte mi još dva ministarstva“, naveo je kao primer trgovine.

Takođe, Ismailji je kazao i da dok se Samoopredeljenje žalilo na „prokrijumčarene srpske glasove iz Srbije“, Srpska lista se nije žalila na to.

„Dakle, sve je na svom mestu. Ono što nas je iznenadilo je sastanak sa Markom Đurićem“, kazao je Ismailji.

Ovo nije koalicija, već brak između Ise Mustafe i Aljbina Kurtija.

14:45 – Poslanici kosovske skupštine glasaće o predlogu nove vlade nakon jednočasovne pauze.

14:25 – Lider AKR, Bedžet Pacoli potvrdio je da će njegova stranka glasati za predlog o sastavu nove vlade.

Alijansa za novo Kosovo (AKR) Bedžeta Pacolija ima dva poslanika. Pacoli i Mirljinda Sopi (Mirlinda Sopi) uspeli su da obezbede dva mesta u okviru koalicije sa Socijalno demokratskom inicijativom.

13:15 –  Ljimaj: Kurti da spusti glavu i počne da se ponaša kao premijer. Znam da si obećao sporazum sa Srbijom ali ti sinovi OVK to neće dozvoliti

„Kurti da spusti glasu i da počne da se ponaša kao premijer, da služi državi i da ne misli da je još uvek opozicija“, kazao je Fatmir Ljimaj, lider NISMA-e.

LVV ne treba da se ponose vremenom kada su bili opozicija, rekao je, dodajući da Kurti 20 godina „nije ustao na himnu Kosova“, a sada „bi hteo da bude premijer“.

Kurtija je podsetio na to da je bio i protiv plana u Rambujeu, kao i Ahtisarijevog plana, dok je upravo na osnovu njih „Kosovo postalo država“.

Kurti nije priznavao Kosovo kao državu, rekao je Ljimaj, pozivajući LDK da ga „tome nauče“.

„Romanima i pričama se ne vodi država“, poručio mu je.

Zatražio je da, kako je rekao, Samoopredeljenje prekine sa jezikom mržnje, te da poštuje sve, jer istorija „ne počinje sa njima“.

Što se tiče dijaloga sa Beogradom, Ljimaj je takođe imao poruku za Kurtija: „Aljbine zaboravi da možeš da napraviš sporazum sa Srbijom. Znam da si obećao. Ali sinovi OVK to neće da dozvole“.

Inače za reč se do sada javilo 13 poslanika. Osim jednog iz AAK, svi ostali su iz PDK.

13:10 – Na Kosovu se danas instalira politika Lenjina, Srpska lista „Vučićev četnički pokret“

AAK neće glasati za sastav nove vlade, potvrdio je Škumbin Demaljiaj (Shkumbin Demaliaj) iz AAK. On u svom obraćanju navodi da se danas „instalira politika Lenjina“, a da je Kurti „lagao“, zbog čega ga je opomenula potpredsednica skupštine.

Sastavu predloga za novu vladu zamerio je i to što u njoj, kako kaže, nema ministara „iz Dukađinija i Drenice“, te da je to „sramota“.

Aljbuljenu Hadžiu uporedio je sa Karlom del Ponte, a i on je Kurtija optužio da ne „poštuje ništa što je rekao“.

„Sve što je Kurti rekao, palo je u vodu“, kazao je.

Ovaj poslanik je Kurtija podsetio na to da „nema ljude koji će voditi državu“, a i on, kao i njegova stranačka koleginica Teuta Hadžiu, upotrebio je izraz „četnici“ za Srpsku listu, rekavši da se radi o „Vučićevom četničkom pokretu“.

12:57 – Veselji Kurtiju: Hoćeš li u dijalog da ideš bez izvinjenja Srbije i povratka kosti ubijenih

U svom obraćanju, lider PDK Kadri Veselji optužio je Kurtija da „nije učestvovao u borbi za državu“, a sada želi da „vlada u državi koja je formirana“.

Optužio je Kurtija i da je „napadao policajce“, da je „protestovao protiv svega dobrog“, da je „ismejavao državnu zastavu“, da je „ismejavao ljude koji su se borili za državu Kosovo“.

„Da li sa ovom vladom želiš da se boriš protiv Srbije?!“ – upitao je ironično Kurtija Veselji, upitavši ga zatim i zašto je „eliminisao sve patriote“.

„Da li ćeš u dijalog da ideš bez izvinjenja Srbije i povratka kosti ubijenih?“, takođe je bilo pitanje za Kurtija.

„PDK će se boriti protiv Kurtija i njegovih pristalica koji su deo terorističke organizacije Oko naroda i niko ne može da otuđi Kosovo od OVK“, naglasio je Veselji.

12:46 – Kurti predstavio predlog sastava novog kabineta, ministri Srpske liste – Jevtić i Milojević.

Premijer – Aljbin Kurti sa zamenicima – Avdulah Hoti i Haki Abazi; Ministar spoljnih poslova – Glauk Konjufca; Ministarka za administraciju i lokalnu upravu – Emilija Redžepi; Ministar za regionalni razvoj – Ivan Milojević; Ministar za zajednice i povratak – Dalibor Jevtić; Ministarka pravde – Aljbuljena Hadžiu; Ministar finansija – Besnik Bisljimi; Ministarka ekonomije – Rozeta Hajdari; Ministar zdravlja – Arben Biti; Ministar evropskih integracija – Bljerim Reka; Ministar kulture omladine i sporta – Vljora Dumaši; Ministarka obrazovanja, nauke i inovacija – Hikmete Bajrami; Ministar unutrašnjih poslova – Agim Valjiu; Ministar infrastrukture i planiranja – Ljumir Abdidžiku; Ministar poljoprivrede i razvoja – Besia Mustafa; Ministar odbrane – Anton Ćuni.

12:42 –  Podrška 6+

Poslanici manjinskih stranaka, poznati i kao grupa 6+ daće podršku novoj vladi, potvrdio je Albert Kinoli.

12:35 – Vlada će biti kratkog daha, Srpska lista – „četnici“

Aljbin Kurti nije ispunio predizborna obećanja, a vlada će biti kratkog daha, kazao je u svom obraćanju šef poslaničlke grupe NISMA Hadži Šalja.

Ova vlada biće zapamćena po odugovlačenju o pozicijama, a Kurti nije neko ko drži reč, kazao je.

„Odustao je od ideala koje je propagirao u predizbornoj kampanji“, naglasio je dodavši da je odustao od ideala koje je propagirao tokom predizborne kampanje.

Šalja je podsetio na radikalne aktivnosti Samoopredeljenja i na, kako je kazao, krivična dela koja su počinili.

Postavio je i pitanje učešća Srpaske liste, koju je nazvao „četnicima“.

12:30 – Srpska lista ne želi reč

12:22 – Za poslanike AAK i PDK – „tmurno jutro“

Šef poslaničkog kluba PDK Bedri Hamza istakao je da ne veruje u Kurtijeva obećanja, te da sve što je Kurti obećao ne može da smesti u budžet od tri milijarde evra. Zatražio je diskusiju.

Potom je reč uzela šefica poslaničke grupe AAK Teuta Hadžiu sa pitanjem da li je Konjufca podneo ostavku, dobivši odričan odgovor.

Razgovor Ise Mustafe i Aljbina Kurtija bio je „razgovor monarha“, ocenila je, dodajući i da su oni „diktatori“ koji „unižavaju institucije“.

Spremni su da žrtvuje svoje saradnike zbog vlasti, pa je tako, po njenim rečima, Mustafa žrtvovao Vjosu Osmani, a Kurti Glauka Konjufcu.

„Ova vlada će kratko trajati, razočaraće građane. Ovo je grupa obmanjivača, sa bolesnim egom za vlast“, kazala je Hadžiu.

Ona tvrdi i da je Kurti „kopirao nacrt vladinog programa koji je napravila Haradinajeva vlada“, zapitavši gde je njihov program za rad nove vlade

Hadžiu je zatražila i da se ne diraju takse.

11:51 – 12:17 – Počela sednica sa (oko) pola sata zakašnjenja, Kurti: „Prava radnika, reciprocitet sa Srbijom do priznanja, energetska zajedica sa Albanijom“ 

Sednica kosovske skupštine počela je sa više od pola sata zakašnjenja. U skupštinskoj sali prisutni su ambasadori SAD Filip Kosnet, Velike Britanije Nikolas Ebot i šefica EU Natalija Apostolova. Sednicu prati veliki broj medijskih ekipa.

Predsednik skupštine Glauk Konjufca poželeo je dobrodošlicu međunarodnim diplomatama.

Devet poslanika koji nisu položili zakletvu na konstitutivnoj sednici 26. decembra, učinilo je to sada.

Predsednik skupštine, Glauk Konjufca dao je reč mandataru Aljbinu Kurtiju, i istakao da će potpredsednica nastaviti da vodi sednicu. Kurti se obratio prisutnima na službenim jezicima, uključujući i srpski.

U svom obraćanju Kurti je napomenuo da će čuvati interese radnika i osmočasovno radno vreme. Takođe dodaje je da će njegova vlada razviti ekonomiju, pomoći poljoprivredu, kao i da će ova vlada raditi na informativnim tehnologijama, modernizacija infrastrukture. Aktiviraće železnički saobraćaj unutar Kosova, a između Kosova i Albanije, kako kaže, uspostaviće „zajedničku energetsku politiku“.

Što se tiče dijaloga, sa Srbijom će razgovarati po principu „reciprociteta“ – „do priznanja“.

Upravo je i Srpska lista ušla u skupštinsku salu, a posle Kurtija, govoriće šefovi poslaničkih grupa.

Sednicu vodi potpredsednica skupštine, Arberije Nagavci.

10:26 – Sednica zakazana u 11 časova

Za danas u 11 časova zakazana je sednica kosovske skupštine na kojoj bi trebalo da se izglasa nova kosovska vlada.

Tokom čitavog jučerasnjeg dana, održavale su se žive aktivnosti između Samoopredeljenja i LDK, a nakon što je u nedelju ujuturu potpisan i koalicioni sporazum između ove dve stranke.

Za izglasavanje vlade Samoopredeljenju i LDK je potrebna podrška još bar četiri poslanika, kako bi danas na glasanju ukupno imali 61, pa se, kako prenose kosovski mediji, očekuje da se tokom glasanja završe dogovori sa predstavnicima manjinskih partija u parlamentu.

Sa druge strane, za novu vladu neće glasati Socijaldemokratska inicijativa NISMA, kao ni stranka odlazećeg premijera Ramuša Haradinaja- AAK.

Za novu vladu Aljbina Kurtija neće glasati ni deset poslanika Srpske liste, potvrdili su juče iz Beograda direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić i predsednik Srpske liste, Goran Rakić. Ipak, ostaje nepoznanica kako će glasati 11. član poslaničke grupe Srpska lista – Adem Hodža iz Jedinstvene goranske partije. Srpska lista će svakako prisustvovati današnjoj sednici, potvrdili su.

Da neće pružiti podršku vladi Aljbina Kurtija prethodno je potvrdio i Enver Hodžaj iz PDK.

Novu kosovsku vladu činiće 15 ministarstva, pozicije će biti jednako raspoređene između koalicionih partnera, pa će svaki voditi po 6 ministarstava, ministarstvo spoljnih poslova pripašće Glauku Konjufci, dok će preostala 3 voditi predstavnici nevećinskih zajednica.

Ovo će biti sedma kosovska vlada od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova 2008. Nijedna od proteklih šest nije ispunila svoj četvorogodišnji mandat, u proseku su trajale dve do dve i po godine.

Od 20. januara kada je Tači samoinicijativno imenovao Kurtija za mandatara nove vlade počeo je da teče 15-dnevni rok da se vlada i formira.

Kosovski vanredni parlamentarni izbori održani su 6. oktobra prošle godine, na kojima su pobedu odneli upravo Samoopredeljenje i LDK, sa 221.001 glas (26.27%), odnosno 206.516 glasova (24.55%), što je u mandatima 29, odnosno 28.

Četvoromesečni rok obeležili su brojni sastanci dvojice lidera i ostalih zvaničnika LVV I LDK, na kojima nisu do sada uspevali da se dogovore, ali i međunarodni pritisci, posebno u januaru, što je priznao i sam Mustafa.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još