Brnabić: Saradnja sa vladom u Prištini zavisiće od nje same

Od implementacije Briselskog sporazuma, odnosa prema nelegalnim taksama i odnosa prema Srbima na Kosovu i Metohiji zavisiće odnos Beograda prema novim privremenim institucijama u Prištini, izjavila je premijerka Ana Brnabić i poručila da je spremna na razgovor i sa Aljbinom Kurtijem.

Ana Brnabić je upitana o sporazumu Kurtija i Ise Mustafe, kao i o tome kako će izgledati buduća saradnja sa kosovskom vladom i da li planira da se sastane sa Kurtijem, novinarima rekla da će saradnja zavisiti pre svega od privremene prištinske vlade u odnosu na ono što oni imaju da pruže i kako se odnose prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

“Spremna sam na razgovore sa svima da bih unapredila položaj Srba na KiM ili bilo gde drugde, uključujući i Kurtija”, istakla je Brnabićeva.

Naglasila je da je Beograd uvek bio spreman za razgovor i za saradnju, uključujući razgovor i o najtežim temama.

“Od njih će zavisiti kako će to izgledati”, dodala je premijerka.

Izrazila je zadovoljstvo što zahvaljući jedinstvenu srpskog naroda na KiM Srpska lista u kosovskoj skupštini ima 10 predstavnika.

“Zahvaljući tome, mi smo danas daleko snažniji politički faktor na KiM nego što smo bili u prošlosti”, rekla je Brnabić.

Ima, kaže, nekih tema koje su otvorene i procesa koji su pokrenuti, a nisu završni, pre svega Briselski sporazum i osnivanje ZSO.

Navela je da je to međunarodna obaveza Prištine, kao što je i ukidanje taksi međunarodna obaveza i odnosu na Cefta sporazum i prema EU.

“U odnosu na te dve stvari, implementaciju Briselskog sporazuma i na to kako se odnose prema nelegalnim taksama na robu iz centralne Srbije zavisiće i naš odnos prema privremenim institucijama u Prištini, a za razgovor smo uvek spremni, jer je to jedini način da imamo bolju, stabilniju i predvidljiviju budućnost za sve nas u ovom delu Evrope”, poručila je Brnabićeva.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments