• Početna>
  • Vesti>

Simić za RTS: Zahtevaćemo ukidanje taksi koje stoje na putu dijalogu

Predstavnici Srpske liste sasataju se u podne sa premijerkom Anom Brnabić i direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem. Srpska lista neće biti kočničar institucija, pre svega kako bi onemogućili da bilo ko iz Prištine Srbe i Srpsku listu označi kao krivca za eventulani neuspeh, rekao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić, uoči sastanka u Beogradu.

Mediji su preneli vest da je postignut dogovor o formiranju vlade u Prištini.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS, potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da predugo traju te priče, da bi se o bilo čemu sepkulisalo.

“Ono što je činjenica je da Srpska lista neće biti kočničar institucija, pre svega kako bi onemogućili da bilo ko iz Prištine Srbe i Srpsku listu označi kao krivca za eventulani neuspeh”, rekao je Simić.

U medijskim saznanjima se navodi da će biti 15 ministarstava, od kojih dva pripadaju Srpskoj listi.

“O tome ćemo razgovarati sa premijerkom i Markom Đurićem. Spekulacije koje dolaze iz Prištine kako će nešto dati Srbima apsolutni ne stoje, to je ono što je propisano ustavom privremenih institucija samouprave u Prištini i ne želim da na taj način bilo ko govori o raspodeli ministarstava”, istakao je Simić.

Kaže da je činjenica da su dva ministarska mesta srpskom narodu na KiM dali su građani 6. oktobra na izborima, koju su podržali Srpsku listu.

Spekuliše se imenima, ko će napustiti koju funkciju. Govoreći o poziciji Srpske liste, Simić kaže da će zahtevati ukidanje taksi koje stoje na putu dijalogu.

“Kada govorimo formiranju vlade u Prištini, govorimo kao jednom od koraka koje treba preduzeti od strane albanskih partija u cilju nastavka dijaloga i smanjivanja tenzija na KiM, a ukoliko postoji dovoljno političe hrabrosti od strane predstavnika kosovskih Albanaca možda i postizanje kompromisnog rešenja koje će omogućiti dalji razvoj na prostoru KiM”, rekao je potpredsednik Srpske liste.

“Činjenica je da nikada nismo skrivali da političke poteze povlačimo u konsultaciji sa zvaničnim Begradom, tako će biti i danas i izaći ćemo sa zajedničkim stavom šta dalje”, zaključio je Simić.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još