• Početna>
  • Vesti>

Svetosavski koncert „Venca“ u Gračanici: I igrom se brani svetinja

Omladinski ansambl “Venca”, zajedno sa još pet dečjih ansambala, održao je sinoć veliki Svetosavski koncert u Domu kulture u Gračanici.

Svaka igra omladinskog i dečjih ansambala bila je ispraćena gromoglasnim aplauzom publike.

Venac je koncert posvetio najvećem srpskom prosvetitelju, Svetom Savi, ali i Srpskoj pravoslavnoj crkvi – Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i vernicima u Crnoj Gori kojima šalje podršku u njihovoj borbi za očuvanje svetinja.

“Ovim koncertom smo želeli da pružimo podršku narodu u Crnoj Gori da hrabro brane i odbrane naše svetinje, jer je Njegoš davno postavio pitanje: Sa čim ćete izać’ pred Miloša i pred srpske vitezove koji žive doklen sunca grije!” navedeno je u saopštenju koje je ovaj ansambl dostavio medijima neposredno pred koncert.

Pokrovitelj večerašnjeg koncerta je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Ansambl “Venac” kao nacionalna kulturna ustanova, krajem novembra prošle godine obeležio je veliki jubijel – 55 godina postojanja  i tom prilikom gračaničkoj publici predstavio nov program “Teško svuda svome bez svojega”.

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac” osnovan je 1964. godine u Prištini kao nacionalni profesionalni folklorni ansambl pod imenom “Šota”, koje 1993. menja u “Venac”. Osnivač “Venca” je Vlada Republike Srbije, a deluje pod upravom Ministarstva kulture i informisanja.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još