• Početna>
  • Vesti>

Očišćeno pravoslavno groblje i porta crkve Svete Trojice u selu Naklo kod Peći

Nakon dve decenije porta crkve Svete Trojice i pravoslavno groblje u selu Naklo je očišćeno, a akciju su sproveli radnici i članovi Privremenog organa opštine Peć uz podršku pojedinih građana, prenosi Radio Goraždevac.

Inicijativa za tu akciju potekla je od Crkvene opštine Pećke, a zahvalnost svima koji su se odazvali pozivu uputio je paroh pećki Dragan Radovanović.

„Odbornici Crkvene opštine pećke su doneli zaključak da krenemo u sređivanje grobalja. Kako to nismo mogli sami da uradimo obratili smo se Privremenom organu opštine Peć, trenutno u Goraždevcu i krenuli smo polako sa radom. Do sada smo odradili groblje u Vitomirici, evo danas vidimo ovde u Naklu sređujemo ovo groblje, takođe i portu crkve. Ako bogda videćemo u nekom trenutku da ogradimo portu i groblje, da popravimo vrata i da počnemo sa obnavljanjem ove crkve. Ja mislim da je to zaista potreba svih nas, jer ne ide da ovako ostavimo da nam svetinje propadaju“, izjavio je paroh pećki Dragan Radovanović za Radio Goraždevac.

Predsednik Privremenog organa za opštinu Peć Miloš Dimitrijević kaže da je ovo još jedna inicijativa koju su podržali.

„Mi smo odlučili da izađemo u susret i da okupimo ljude koji hoće da pomognu i evo danas smo se hvala Bogu okupili. Nama treba jedinstvo i treba nam crkva i treba nam sloga i da gledamo kako da opstanemo na ovim prostorima“, rekao je Dimitrijević.

Građani koji su radili na raščišćavanju i uklanjanju korova kažu da su spremni uvek da podrže ovakve inicijative, jer je to dobro kako zbog onih koji žive ovde, tako i onih koji su raseljeni.

„Sva groblja i sve ove naše svetinje treba da se očiste, da se zna da je tu neko živeo i ako sada ne živi, ili iz nekog razloga ne može da dođe”, smatra Bogoljub Portić iz Goraždevca.

Akciju čišćenja predvodili su članovi i radnici Privremenog organa za Opštinu Peć.

„Uspeli smo danas da sprovedemo jednu humanu akciju i da očistimo groblje u selu Naklo“, kaže zamenik predsednika Privremenog organa za opštinu Peć Milivoje Zdravković.

U selu Naklo, koje je od Peći udaljeno desetak kilometara, do 1999. godine živelo je oko četrdeset srpskih pordica. Nakon egzodusa srpskog naroda crkva Svete Trojice je potpuno uništena i spaljena. Uništeno je i pravoslavno groblje na kojem su polomljeni nadgrobni spomenici, a u jednom delu posut je šut i građevinski otpad.

Izvor: Kosovo onlajn

Comments

Pročitaj još