Borelj: SAD ne mogu same da ponude Prištini stolicu u UN

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je na konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poručio da Unija mora više da se angažuje u odnosima Beograda i Prištine. Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da SAD ne mogu same da ponude Prištini stolicu u UN.

Žozep Borelj je rekao da je Srbija ključni partner Evropskoj uniji i da ceo Zapadni Balkan treba da bude u Uniji.

Istakao je da će, kada dijalog Beograda i Prištine opet bude pokrenut, Evropska unija morati snažnije da se angažuje nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu.

“Nije na nama da odlučimo koji su konačni rezultati, već na Beogradu i Prištini, ali mi moramo snažnije da se angažujemo nego proteklih meseci i zato sam razgovarao sa predsednikom Vučićem o tome da EU nominuje posebnog predstavnika koji će biti veoma angažovan, jer ja nisam siguran da imam dovoljno vremena da mogu onoliko da se angažujem i poguram nastavak dijaloga”, rekao je Borelj. 

O stolici u UN

Odgovarajući na pitanja novinara o tome kako vratiti Beograd i Prištinu za sto, jer je Prištini fokus na SAD, kako bi dobili stolicu u UN, Borelj je rekao da SAD ne mogu same da ponude Kosovu stolicu u UN.

“Postoje i druge zemlje, ne samo zemlje EU, već i Kina, Rusija, Indija. I one se pitaju i mislim da svi razumeju da Kosovo mora da bude priznato od celokupne međunarodne zajednice”, rekao je Borelj.

Rekao je da nema razlika između pristupa SAD i Evropske unije dijalogu Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić je rekao da je sa Žozepom Boreljom imao iskrene i otvorene razgovore. Zahvalio muje na želji da postavi svog izaslanika i da se i sam lično angažuje u dijalogu Beograda i Prištine.

Naveo je da je Borelj ponovio ono što je EU u bezbroj navrata govorila – bez rešenja u dijalogu evropska perspektiva Srbije neće biti izvesna.

“Zato mormo da radimo i pokušamo da radimo na kompromisnim rešenjima”, naveo je Vučić koji je istakao da je za to šansa pre nekoliko godina postojala, ali da je gotovo svaka ideja ubijena. Rekao je da će Beograd biti spreman za razgovore kada takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije budu ukinute.

Vučić je podsetio da je prošlo 2480 dana od Briselskog sporazuma, i da Zajednica srpskih opština nije formirana. Mi smo svoje ispunili, a drugi svoju jedinu obavezu nisu, rekao je Vučić.

“Mislim da je čitav region dobio velikog prijatelja, dobrog političara, koji će biti strog i pravičan prema nama i imam ogromno poverenje prema njemu. Želim mu dobrodošlicu”, zaključio je Vučić.

Izvor: Tanjug / RTS

Comments