“Sastanak sa Borelom besmislen”

Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji izjavio je da će bojkotovati sastanak sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Kako je rekao, taj sastanak je “besmislen”.

“Današnji sastanak je besmislen u odsustvu Vlade i novih institucija – i svaka inicijativa za ponovno pokretanje procesa dijaloga sa srpskom stranom je zastarela i neodrživa, jer Kosovo i dalje ostaje talac besa i nesposobnosti za kompromis i pronalaženja rešenja za dve političke snage, Pokret Samoopredelenje (PS) i Demokratski savez Kosova”, rekao je Veselji na konferenciji za novinare.

Veselji je ocenio da je “današnji sastanak i povezivanje dijaloga sa procesom formiranja novih institucija Kosova štetan i da doprinosi podeli”.

On je pozvao Pokret Samoopredeljenje da “kao pobednička stranka i njen predizborni partner ne nanose iznutra štetu procesu političkog poverenja i ustavnom poretku”.

“I da ne dovode u pitanje suverenitet zemlje uključujući u to na štetan način međunarodne partnere. Ove stranke treba da preuzmu odgovornosti koje su obećale građanima i da ispune očekivanja koje su te dve stranke projektovale. Pozivam građane Kosova da sačuvaju poverenje u državu i institucije Kosova”, kazao je Veselji.

Sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom, kome je ovo prva poseta Kosovu, treba da se danas sastane i predsednik Kosova Hašim Tači.

Posle susreta sa Tačijem Borel će se susresti sa predstavnicima stranaka zastupljenih u Skupštini Kosova, posle ćega će posetiti TE Kosovo B, da bi posle toga posetio Prizren gde će nakon razgledanja istorijskog dela grada imati susret sa gradonačelnikom Prizrena i predstavnicima zajednica koje žive u ovom gradu.

Nakon završene posete Kosovu Žozep Borel će posetiti i Beograd.

Izvor Beta/B92

Comments

Pročitaj još