• Početna>
  • Vesti>

NATO radi na otvaranju donjeg vazdušnog prostora zbog linije Beograd-Priština

Foto RTS

Generalni sekretar NATO alijanse, Jens Stoltenberg, potvrdio je da NATO radi na rešavanju otvaranja donjeg vazdušnog prostora nad Kosovom.

“Postoji proces koji olakšava NATO i koji se bavi ovim pitanjem. Nadam se da ćemo pronaći način da se dogovorimo kako da ponovo otvorimo donji vazdušni prostor i time omogućiti direktan vazdušni saobraćaj između Beograda i Prištine”, izjavio je u Briselu Jens Stoltenberg.

Beograd i Priština su pošetkom prošle nedelje potpisali pismo o namerama kojima se predviđa uspostavljanje direktne avionske linije između Prištine i Beograda koje će sporovoditi nemačka avio kompanija “Lufthansa”.

Ovaj dogovor je odmah pozdravio NATO savez.

Dogovorom bi trebalo da se obnovi direktna linija između Prištine i Beograda koja je ukinuta 1999. godine nakon ulaska NATO snaga na teritoriju Kosova.

Za bezbednost vazdušnog prostora Kosova odgovoran je NATO, odnosno komandant misije KFOR-a, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojno-tehničkim sporazumom iz 1999, te sadašnjim zakonima Kosova.

Saglasnost alijanse je neophodna za omogućavanje ponovnog otvaranja direktne avionske linije na relaciji Beograd-Priština. Stoga je Stoltenberg potvrdio da se naporno radi kako bi se ovo postiglo “u okviru NATO”.

Prvi čovek alijanse podržava nastavak razgovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije jer smatra da je to “jedini način da se pronađe održivo i dugotrajno rešenje za konflikt”.R

Izvor Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još