• Početna>
  • Vesti>

Kosovska Mitrovica: Predstavljena pametna rukavica za slepe “Anora”

Savez slepih Srbije i Međuopštinska organizacija Saveza slepih i slabovidih Kosovske Mitrovice, u saradnji sa kompanijom “Anoris Technology” danas je u Gradskoj biblioteci “Vuk Karadžić” u Kosovskoj Mitrovici organizovala predstavljanje pametne rukavice za slepe “Anora”.

Pametna rukavica “Anora” je elektronski, multifunkcionalni, inovativni uređaj, jedinstven u svetu, koji je proizveden u Srbiji sa ciljem da slepima pomaže da lakše obavljaju svakodnevne aktivnosti.

U predstavljanju ove rukavice, Jelena Stojanovic, potpredsednica Saveza slepih i slabovidih Srbije je kazala da su aprila meseca prošle godine sa kompanijom “Anoris technology” potpisali sporazum o saradnji koji se odnosi na predstavljanje promovisanje i razvoj pametne rukavice za slepe “Anora”.  “Reč je o multifunkcionalnom jedinstvenom pomagalu u svetu koje slepim i slabovidim osobama I teže slabovidim osobama u velikoj meri pomaže da se lakše snalaze u prostoru. Rukavica je zbog svoje multifunkcionalnosti jedinstvena zato što bukvalno pritiskom na jedno dugme slepoj ili slabovidioj osobi omogućava lakše snalaženje u prostoru tako što ga vibracijom i zvukom obaveštava o tome da li je prepreka bliže ili dalje.  Rukavica može da vrši prepoznavanje boja, znači detekciju boja, detekciue intenzitet svetlosti,detekciju novčanica što je jako važno kada se osoba nađemo u prodavnici ili negde kada smo sami da znamo koliko para imamo u novčaniku zatim ima panik taster koji omogućava slepoj osobi ukoliko se negde izgubili I ne može da se orijentiše u prostoru ili na ulici, da može lokaciju da pošalje svom prijatelju ili staratelju kako bi ga naveo na pravi put” navela je Jelena Stojanovic, potpredsednica Saveza slepih i slabovidih Srbije i istakla da je krajnji cilj saveza slepih i slabovidih srbije ali lokalnih organizacijama da pametna rukavica za slepe kao pomagalo bude besplatna za korisnika.

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, lokalne samouprave, Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Zavoda za zdravstveno osiguranje su se načelno složili sa tom idejom i dogovorili buduću saradnju na realizaciji obezbedjivanja ovog pomagala, po predlogu, i prioritetima  koje će zajednički sačiniti Saveza slepih i slabovidih Srbije i Kosovska Mitrovice.

Tehničku prezentaciju rukavice je izveo Igor Sužnjević, suosnivač kompanije koja je proizvela ovo pomagalo za slepe i slabovide, i najavio da će se rukavica na tržištu pojaviti za mesec dana i da će u odnosu na današnji prototip, imati savremeni dizajn i moderniji softwer, a da će se nastaviti i sa oplemenjivanjem funkcionalnosti.

Nikola Jović, učenik četvrte godine ekonomske škole u dualnom obrazovanju je jedan od onih koji je prektično probao rukavicu, a prvi utisci su bili više od zadovoljavajućih.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još