• Početna>
  • Vesti>

Grenel: Nemačka, Fracuska i EU nisu uključeni u dijalog ali su dobrodošli

Specijalni izaslanik za dijalog između Kosova i Srbije Ričard Grenel potvrdio je da se trenutno vode napori za ponovno uspostavljanje dijaloga između Kosova i Srbije.

Grenel je rekao da su u njegovim dosadašnjim naporima materijalizovana dva sporazuma, jedan o avio-liniji, o čemu je potpisano i Pismo o namerama, a drugi za železničku prugu Beograd-Priština, prenosi prištinska Gazeta ekspres.

Prema njegovim rečima, u tim dogovorima nisu učestvovale ni Nemačka, ni Francuska, ni Evropska unija. Grenel je istakao da su dobrodišli svi koji su zainteresovani da pomognu.

U pisanom odgovoru za Gazetu ekspres Savezna vlada Nemačke nije želela da komentariše napore SAD u vezi sa dijalogom Srbije i Kosova, istovremeno insistirajući na tome da se dijalog nastavi pod nadzorom visokog predstavnika Evropske unije Žozepa Borela.

“Iz principijelnih razloga ne komentarišemo napore naših saveznika”, rekao je portparol vlade Nemačke.

On je dodao da se generalni stav Savezne vlade nije promenio i da podržavaju napore EU ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

“Očekuje se da bi u interesu obe zemlje dijalog trebalo da se što pre obnovi pod nadzorom novoizabranih na poziciji visokog predstavnika i njegovog tima”, rekao je portparol.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još