• Početna>
  • Vesti>

Tradicionalni Svetosavski bal: Sveti Sava je slava prosvetara ali i celog srpskog roda

Tradicionalni Svetosavski bal održan sinoć u Zvečanu, i ove godine je okupio veliki broj prosvetnih radnika sa područja Kosovske Mitrovice.

U ime domaćina, prisutne je pozdravila direktorica Srednje medicinske škole sa Domom učenika Marina Biševac i poželela svim kolegama i učenicima srećnu slavu, praznik Svetog Save .

„Mi večeras slavimo našeg svetitelja, utemeljivača naše vere,  slavimo najvećeg izmiritelja, najvećeg Srbina. Ovo je slava svih nas.  Naš svetitelj je živ sve dok budemo sledili njegovo delo, ali ne kao neku tešku obavezu, nego  kao ostavštinu našim budućim generacijama. Zato , ukrasimo svaki dan naših života Savinim rečima i poukama“ rekla je Biševac.

Svojim kolegama poručila je da bi svi, sledeći tu lepu tradiciju, trebalo da pokažu mladima kako se bori za znanje, pravdu, ljubav i kako u praksi izgledaju praštanje ali i dostojanstvo.  Biševac je poželela svima da sav svoj život utemelje u hrišćanskim vrlinama koje jesu osnova svetosavskog puta.

Kolač je predat Osnovnoj školi „Branko Radičević“ tako da će sledeće godine,  oni biti domaćini svojim kolegama.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić  čestitao je slavu prosvetnim radnicima i đacima ali i celom srpskom rodu, rekavši da je svetosavlje pre svega uzvišena misao, koja nas motiviše da budemo istrajni, odlučni, da poštujemo jedni druge.

„U ovim teškim momentima, kada se srpski narod suočava sa problemima, ne samo na području Kosova i Metohije, već i u Crnoj Gori, moramo da pokažemo  odlučnost u očuvanju vere i moramo da pokažemo ljubav i plemenitost. Praštajmo, budimo ljudi, a ono što jeste deo misli Svetog Save, to je pomirenje. Ne smemo dopustiti bilo kome da nas svađa“ rekao je Spirić.

On je istakao važnost uzajamnog pomaganja  i davanja.

„Zaboravljamo, i previše smo sebi dali na bitnosti, a bitni smo onoliko koliko dajemo“ rekao je Spirić i poželeo i školi-domaćinu, ali i svim školama  koje postoje na području grada, puno uspeha u daljem radu. 

Spirić je direktorima škola uručio statue Kneza Lazara , prepoznetljivi simbol Kosovske Mitrovice, u znak odlične saradnje lokalne samouprave i prosvetnih ustanova.

Nakon rezanja slavskog kolača, usledio je nastup hora Srednje medicinske škole. Đaci ove prosvetsne ustanove, izveli su prigodan kulturno-umetnički program. U nastavku večeri, zvanice su uživale u pesmi Merime Njegomir.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još