• Početna>
  • Vesti>

U Prištini predstavljen finalni izveštaj i preporuke o vanrednim parlamentarim izborima

Predstavnici posmatračke misije EU na Kosovu predstavili su u Prištini finalni izveštaj i preporuke o vanrednim parlamentarim izborima održanim 6. oktobra 2019. godine. Iako je sam izborni proces protekao regularno, navedeno je da su „postojali određeni pritisci i zastrašivanje kandidata u srpskim sredinama koji nisu bili deo Srpske liste“.

Posmatračka misija EU na Kosovu bila je sastavljena od 9 eksperata u Prištini i 18 dugoročnih posmatrača koji su bili raspoređeni širom Kosova. Ukupno je bilo 118 kratkoročnih posmatrača.

Glavni posmarač Viola Fon Kramon-Taubadel je kazala da izveštaj predstavlja nalaze i analize posmatrača EU i da uključuje 23 preporuke o izbornoj reformi koje će biti, kako je kazala, od velikog značaja za sledeće izbore koji se budu održavali na Kosovu.

„Kampanja je bila konkurentna i omogućavala je učesnicima izbora da je slobodno organizuju. Izborni proces uoči dana izbora je bio dobro organizovan i transparentan. Sam dan izbora je protekao u redu i posmatrači posmatračke misije EU su pozitivno ocenili glasanje i nešto manje pozitivo prebrojavanje“, navela je Fon Kramon-Taubadel.

Mandat posmatračke misije EU bio je da vrše samostalno i objektivno ocenjivanje izbora, kazala je Fon Kramon-Taubadel. Međutim, u srpskim sredinama su zabeležene i nepravilnosti.

„Zloupotreba javnih resursa i nedostatak transparentnosti finansiranja kampanje rezultirali su neravnopravnim uslovima na celom Kosovu. Zabeleženo je odsustvo konkurencije u srpskim sredinama i izborno okruženje je oštećeno pritiscima i zastrašivanjima kandidata koji nisu bili deo Srpske liste“, kazala je ona.

Tačnost i kredibilitet biračkog spiska je problem već određeno vreme na Kosovu, kazala je Fon Kramon-Taubadel i dodala da na Kosovu ima više registrovanih birača od ukupnog broja stanovnika.

Na pitanje novinara šta je bilo sa spornim glasovima iz Srbije, zamenik glavnog posmatrača Mario Gabriel je odgovorio da su oni (posmatrači EU) nastojali da dobiju informacije o tim glasovima jer je to bilo veoma bitno za proces, ali da u tome nisu uspeli.

„Mi nismo doneli nikakav zaključni izveštaj koji govori o ovom incidentu. Kada smo odlazili sa Kosova, 29. novembra, nije bilo nikakvog izveštaja o tome, a da je dostavljen našoj misiji. Znam da je CIK odlučio da prebroji te glasove u centru za prebrojavanje i znamo da to nije tretirano kako treba“, kazao je Gabriel.

Predstavljanju izveštaja prisustvovali su i ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot, ambasador Norveške Per Strand Sjastad, kao i šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova.

Izvor: RTV KIM

Comments

Pročitaj još