• Početna>
  • Vesti>

“Karavan pesnika“ u Kosovskoj Mitrovici obradovao decu sa poteškoćama u razvoju

 “Karavan pesnika“ iz Pančeva, donirao je danas Udruženju roditelja “Podrži me“ u Kosovskoj Mitrovici 150 knjiga namenjenih deci sa poteškoćama u razvoju.

Ova jedinstvena zbirka pesama pod nazivom “Budi čoveku čovek“, prva je knjiga takve vrste u Srbiji.

Autorka knjige Jovanka Jančić za Kontakt Plus radio navodi da je na ideju da napiše ovu knjigu došla jer je baka unuka sa poteškoćama u razvoju. Kako ističe ovom akcijom je želela na prvom mestu da obraduje mališane i pokuša da podigne svest kod ljudi i države kako bi se malo više pažnje obratilo na tu decu.

“Ja uvek polazim od sebe. Nemamo edukovane nastavnike, sad su nam ukinuli pratioce i asistente koje sami plaćamo. Sve me to jako boli zato što za kojekakve gluposti država daje novac, ali kada je u pitanju asistent koji dete treba da izvede na put država nema para. Kroz celu Srbiju idem i jako sam ljuta na državu i nastavnike koji ne prihvataju i nemaju vremena za tu decu. Ovo je neki moj revolt”, kazala je Jančićeva.

Ona je apelovala na sve ljude, posebno na roditelje “zdrave dece”, da ih lepo vaspitaju.

“Ljuta sam zbog mnogo čega i ova knjiga je moj revolt, moja poruka da se podigne svest, da se probude ljudi, roditelji i vaspitaju svoju decu, čak ima i par pesama na ovu temu. Ova knjiga ima i svoju himnu “Vi možete sve“ i već se nalazi na repertoaru jednog hora u Beogradu“, kazala je Jančićeva.

Direktorka Udruženja  “Podrži me“ Ivana Rakić za Kontakt Plus kaže da su roditelji dece sa poteškoćama u razvoju izloženi velikim problemima i da knjiga poput ove predstavlja veliki doprinos borbi za prava i zaštitu ove dece.

“Jako je teško biti roditelj deteta sa poteškoćama u razvoju i to najbolje znaju ovi roditelji. Roditelj tu najviše pati. Ja sam našim pesnicima jako zahvalna i na prvu pesmu meni je suza krenula, jer znam koliko je teško biti roditelj i koliko je teško ovoj deci“, kazala je ona.

Od ove godine Udruženje “Podrži me“ ima svoje asistente, ali još uvek ima porodica koje su ostale bez pratilaca. 

Pesme iz zbirke “Budi čoveku čovek“ deci su čitali pisci Dragan Petrović iz Pančeva i Mitrovčanin Milivoje Jovanović.

Udruženje roditelja “Podrži me” bavi se isključivo pružanjem poodrške i pomoći roditeljima i deci sa poteškoćama u razvoju i lečenjem bolesne dece i mladih sa severa Kosova i Metohije, kojih prema podacima Udruženja ima 144.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još