• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Očekujem Grenela u Beogradu, važno je da SAD pokazuju poštovanje

Predsednik Aleksandar Vučić, koji se u Davosu sastao sa savetnikom predsednika SAD za bezbednost Robertom O’Brajanom, očekuje ponovnu posetu Beogradu specijalnog izaslanika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela u naredne dve sedmice.

Aleksandar Vučić se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu sastao sa Robertom O’Brajanom, kojeg je, kako je preneo novinarima, zamolio za veće razumevanje za poziciju Srbije i zahvalio mu na tome što je uvek spreman da sasluša argumente srpske strane.

Rekao sam da su za nas veoma važni odnosi sa SAD. Znamo koliko smo mali, i za nas je značajno da SAD pokazuje poštovanje”, rekao je Vučić.

Bio je to, kaže Vučić, dug, otvoren, iskren i veoma prijateljski razgovor.

“Ja sam mu rekao da smo mi jedina zemlja, i ne samo u našem regionu, već i u širem okruženju, koja je podržavala izbor Trampa i da bismo voleli da ga ugostimo, kao i samog O’Brajana. Očekujem da u naredne dve nedelje ponovo ugostim Grenela u Beogradu”, preneo je Vučić novinarima u Davosu.

Dodao je da su razgovarali o srpsko–američkim odnosima, i da je zamolio O’Brajana za veće razumevanje, ali i da mu se zahvalio na tome što je uvek spreman da sasluša sve što srpska strana ima da kaže.

Vučić je podsetio da je sa O’Brajanom razgovarao i u Njujorku u septembru, kao i i da su pre nekoliko dana razgovarali telefonom o avio-liniji Beograd–Priština.

“Srbija neće da bude lak plen, zato kupuje odbrambeno oružje”

Na primedbe i pitanja koja su mu, kako je preneo novinarima u Davosu, upućene na panelu “Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana”, Vučić je odgovorio da Srbija kupuje samo odbrambeno naoružanje, da ne bi bila lak plen.

“Iako bismo mogli da priuštimo sebi sistem S300/400, to nismo uradili”, dodao je predsednik.

Vučić je rekao novinarima da je danas prisustvovao na dva panela, političkom i ekonomskom, kao i da zbog pravila “četam haus” ne sme da otkriva ko je i šta tačno rekao.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još