U Prištini nastavljeno suđenje Zoranu Đokiću

U Prištini je danas nastavljeno saslušanje svedoka na suđenju Zoranu Đokiću, koji je osumnjičen da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom marta 1999. godine u Peći.

Đokićev branilac, advokat Ljubomir Pantović izjavio je da je zadovoljan tokom suđenja, javlja RTV Kim iz Čaglavice. 

„Dosadašnjim tokom suđenja sam veoma zadovoljan, iako je predmet činjenično i pravno jako složen pre svega jer se radi o pravnoj verifikaciji gde je u pitnju ratni zločin, jer su raniji svedoci očigledno po nekakvoj inerciji lažno svedočili i pokušali da tu optužnicu Tužilaštva koja je neutemeljena dokazima podrže, međutim, ovo što smo danas čuli mene veoma hrabri a i osumnjičenog Zorana Đokića“, rekao je Pantović.

Svedok je na osnovu strare fotografije identifikovao Zorana Đokića, međutim, njegov branilac smatra da to nije dovoljan dokaz da se njegovom branjeniku sudi za ratni zločin.

„Imamo situaciju gde su svedoci nakon 20 godina od događaja na jedonoj staroj crno beloj fotografiji gde imamo smo lik čoveka navodno identifikovanog kao Zoran Đokić. To nije merodavno, ni ozbiljno, zato što u tom slučaju odbrani nije omogućeno da prisustvuje identifikaciji, a u ovom slučaju je ključ da li je ovaj Zoran Đokić koji se optužuje uradio to ili ne, ili je to neka druga osoba“ objašnajava Pantović.

Ovo je inače prvo suđenje koje je počelo pred novim odeljenjem Specijalnog suda u Prištini koji ima nadležnost da sudi za ratne zločine. Pantović kaže da jako žali što više nema Euleksa.

Advokat Kutin Perveši koji predstavlja žrtve u ovom slučaju, ističe da se u Peći 29. marta 1999. godine desilo ubistvo četvoro Albanaca od strane naoružanih vojnih snaga bivše Jugoslavije.

„Četvoro civila bez pružanja otopra je ubijeno, bez razloga, osim etničkih. Danas je u toku saslušanje jednog od svedoka, mada još ima sveoka koji treba treba da svedoče. Verujem da imamo jake dokaze u ovom slučaju, ipak sačekaćemo odluku suda“.

Kosovska policija uhapsila je Zorana Đokića drugog februara na prelazu Jarinje. 

Prema optužnici podignutoj u junu prošle godine, Đokić se sumnjiči da je „u saradnji sa neidentifikovanom kriminalnom grupom srpske nacionalnosti, tokom marta i aprila 1999. godine, počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći, gde su, prema navodima optužnice, “nasilno ušli u albanske kuće, naterali stanovnike da napuste domove, fizički i psihički ih zlostavljali, ali i ubili”.

Izvor: RTV Kim

Comments