• Početna>
  • Vesti>

Haljimi: Kurti ne želi sporazum sa DSK, on hoće nove izbore

Politički analitičar Fisnik Haljimi ocenjuje za Kosovo Onlajn da je sporazum između Pokreta Samoopredeljenje i DSK daleko, uprkos tome što je Aljbin Kurti danas zvanično predložen za budućeg premijera i ima rok od 15 dana da sastav njegove vlade bude izglasan u Skupštini Kosova.

“Način na koji Kurti komunicira sa Demokratskim savezom Kosova je način onog partnera koji neće zajedničku vladu. Kurti računa na nove izbore kako bi postigao još bolji rezultat”, smatra Haljimi.

On isključuje mogućnost formiranja tzv. “manjinske vlade” i ponavlja da lider Samoopredeljenja Kurti na politički nekorektan način komunicira sa potencijalnim koalicionim partnerima.

Haljimi ukazuje i da Kurti svesno odlaže proces formiranja vlade jer u Sjedinjenim američkim državama predstoji predsednička kampanja pa se Vašington ove godine neće baviti pitanjem Kosova.

“To je njegova ideja, ne radi se o tome da ova koalicija ne može da se sastavi jer se nisu dogovorili oko pozicija, ovo se tiče pregovora Prištine i Beograda uz posredstvo SAD”, zaključuje Haljimi.

Inače, Ustav Kosova nalaže da predloženi kandidat za premijera mora u roku od 15 dana da zatraži od Skupštine glasanje o izboru  nove vlade, za šta je potreban 61 od 120 poslaničkih glasova.

Ukoliko nova vlada ne dobije podršku u Skupštini Kosova, predsednik je dužan da u roku od 10 dana imenuje novog mandatara.

Ponovni izbori se raspisuju ukoliko Skupština Kosova ni drugi put ne izabere vladu i moraju biti održani u roku od 40 dana od dana objavljivanja.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još