Đurić: Borba za Srbiju na KiM je borba za ljude, uskoro avion za Prištinu

Od početka godine, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju, do najugrženijih domaćinstava na Kosmetu počela je da pristiže pomoć. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić najavljuje da bi, pored 12 redovnih autobuskih linija dnevno, Beograd i Prištinu uskoro mogla da povezuje i avionska linija, prvi put posle 20 godina.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ističe da je od početka godine započela realizacija programa “Srbija 2020-2025” na području Kosova i Metohije, u okviru kojeg Srbija izdvaja dodatnih 150 miliona evra za podršku našem narodu.

“Podsetio bih da je u toku prethodne godine, na inicijativu predsednika Vučića, uz punu saradnju Vlade, Kancelarije i svih nadležnih institucija, započela realizacija 348 projekata pomoći i podrške nažem narodu”, kaže Đurić.

Objašnjava da to podrazumeva obnovu škola, ambulanti, bolnicu i kompletne infrastrukture.

“U prethodnom periodu renovinarno je 22 od 28 domova zdravlja i ambulanti. Naravno, radićemo i bolnice u Kosovskoj Mitrovici i novu bolnicu u Gračanici. Mislim da je veoma značajno za naš narod što je obnovljeno u potpunosti 49 crkava i manastira”, ističe Đurić.

Navodi da je cilj u narednom periodu doći do svakog Srbina i svakog ko se oseća kao građanin Srbije na Kosovu i Metohiji.

“Dobro znamo da je danas borba za Srbiju na Kosovu i Metohiji borba za ljude”, ističe direktor Kancelarije za KiM.

“Još jednom se pokazalo da na KiM nema prava i pravde”

Marko Đurić kaže da je ubistvo još jednog zaštićenog svedoka u postupku protiv takozvane OVK stravičan događaj, ali ne bez presedana.

“I do sada su na Kosovu i Metohiji ubijani zaštićeni svedoci i zbog toga, pod izgovorom, niko od vođa terorističke OVK do sada nije odgovarao za brojne ratne zločine. Podsetio bih da se još uvek hiljade Srba vode kao nestali na Kosovu i Metohiji”, ističe Đurić.

Podseća da su zvaničnici međunarodnog suda sa sedištem u Holandiji uveravali predstavnike srpskih institucija da je situacija drugačija nego ranije i da se ubistva svedoka ne mogu ponavljati.

“Još jednom se pokazuje da na Kosovu i Metohiji nema vladavine prava i da nema poštovanja elementarnih principa pravde”, smatra Đurić.

“Dijalog tek nakon ukidanja taksi” 

Marko Đurić kaže da je od toga ko će da formira vladu na Kosovu i Metohiji, mnogo važnije da prava Srba prestanu da se gaze i da se ispune ustavne i zakonske norme koje propisuju da u javnom sektoru mora da bude zaposleno najmanje 7 odsto Srba.

Ističe da je osvajanje Srpske liste 10 od 10 mesta u kosovskom parlamentu dovelo do toga da ko god hoće da formira vladu u Prištini mora da pokuca na vrata Srpske liste.

Naglašava da dijalog sa Prištinom može da bude nastavljen samo nakon što budu ukinute anticivilizacijske takse.

“Želim da obavestim građane Srbije da danas možemo da očekujemo dobru vest iz Berlina. Očekujem da će predstavnici Ministarstva privrede potpisati memorandum o razumevanju sa kompanijom Lufthanza, što bi predstavljalo prvi simboličan korak u pravcu obnavljanja avionske linije izmešđu Beograda i Prištine posle 20 godina”, najavljuje Đurić.

Kaže da će o toj nameri obavestiti UMNIK i KFOR koji su po Rezoluciji 1244 zaduženi za kontrolu vazdušnog prostora nad Kosovom i Metohijom u ime Srbije.

Direktor Kancelarije za KiM objašnjava da bi linija mogla da zaživi kada budu ukinute takse i kada se nastavi sa dijalogom.

Izvor: RTS

Comments