Nagavci: Jedino Samoopredeljenje ima pravo da predloži mandatara za sastav nove vlade

Zamenik predsednika Skupštine Kosova i funkcioner Pokreta Samoopredeljenja Arberie Nagavci smatra da kosovski predsednik Hašim Tači želi da zbuni narod pristiskom na stranku Aljbina Kurtija i tako doprinese svojoj partiji, prenosi RTK.

„Uprkos različitim izjavama i tumačenjima u vezi sa formiranjem vlade, Ustav predviđa da jedino Samoopredeljenje ima pravo da predloži mandatara“, napisala je između ostalog na svom Fejsbuku Nagavci.

Ona ističe da je i Ustavni sud odlučio da Pokret Samoopredeljenje ima većinu u Skupštini i da ima pravo da predloži kandidata za predsednika vlade.

Nagavci u prilog tome navodi i delove kosovskog Ustava iz člana 95 u kojem se prezicira da „ako predloženi sastav vlade ne dobije potrebnu većinu glasova, predsednik Republike Kosovo će u roku od deset (10) dana nominovati drugog kandidata po istoj proceduri. Ako vlada nije izabrana po drugi put, onda predsednik Kosova raspisuje izbore koji će se održati najkasnije četrdeset (40) dana od dana njihovog raspisivanja“.

“Dakle, stvar je jasna i nema potrebe da kosovski predsednik vrši pritisak ili utiče na predlaganje mandata. I u prvom i u drugom slučaju pravo na predlaganje mandata pripada samo Pokretu Samoopredeljenja”, napisala je Nagavci.

Ona podseća da je nakon ostavke odlazećeg premijera Ramuša Haradinaja, kosovski predsednik Hašim Tači ponudio mandat lideru koalicije PAN Kadriju Veselju, ali on nije mogao da sastavi vladu pa su organizovani izbori.

Stav Arberie Nagavci je da u interesu zemlje da se uspostave institucije i počne rad na borbi protiv korupcije i kriminala, razvoju zemlje što će biti i cilj vlade koju će predvoditi Aljbin Kurti.

Izvor: Kosovo online / RTK

Comments