• Početna>
  • Vesti>

Skupština Kosova (ne) može biti funkcionalna bez vlade

Mogućnost održavanja vanredne sednice kosovskog parlamenta i bez nove vlade, zamenik predsednika Pokreta Samoopredeljenje Arberie Nagavci ne isključuje, ali ovakvu mogućnost negiraju dobri poznavaoci prava na Kosovu.

Nedavno konstituisanje Skupštine Kosova smatra se kao dovoljan razlog za rad parlamentarnih odbora i održavanje plenarnih sednica, uprkos stagnaciji u formiranju vlade. Raskršće na kojem je Kosovo bez budžeta za 2020. godinu izazvalo je polemiku oko toga da li će novi kosovski parlament moći da počne sa radom bez nove vlade.

Mogućnost vanredne sednice i bez nove vlade, zamenik predsednika Pokreta Samoopredeljenje Arberie Nagavci ne isključuje. Nagavci se nada da će na narednoj sednici kosovske skupštine biti formirana vlada, ali navodi kako će novo predsedništvo postupiti u skladu sa pravilima parlamenta.

Kategorički protiv ove mogućnosti je bivši šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti koji kaže da se o nacrtu budžeta za tekuću godinu ne može glasati bez uspostavljanja nove vlade.

Mogućnost plenarnog zasedanja otvorena je konstituisanjem Skupštine Kosova, čak i bez formiranja nove vlade, kaže Arbereša Lodža iz Grupe za pravne i političke studije. Ona je rekla za Kosovapress da će za svako vanredno plenarno zasedanje teret padati na nove poslanike, koji nakon formiranja skupštinskih odbora mogu da daju nacrte i podnesu ih kosovskoj skupštini na usvajanje.

Istovremeno, poznavalac Ustava Kosova, Mazlum Baraljiu, rekao je da sedmo zakonodavno telo ne može biti u potpunosti operativno bez formiranja nove vlade.

Iako je prošlo više od 100 dana od izbora 6. oktobra, pobednička stranka, Pokret Samoopredeljenje nije uspeo da formira novu vladu sa drugom strankom DSK, zbog toga što je u pregovorima između njih došlo do razmimoilaženja oko podele vlasti.  

Izvor: Kosovo online / Gazeta express

Comments

Pročitaj još