Ruski MSP: Kosovska vojska pretnja za Balkan

Rusko Minitarstvo spoljnih poslova, govoreći o svojim rezulatima u 2019. godini, ocenjuje da su odnosi Moskve i Beograda dostigli nivo strateškog partnerstva uz sve veću trgovinsku razmenu. Moskva ne gleda optimistično na mogućnost nastavka pregovora Beograda i Prištine ukazujući na to da stvaranje “kosovske vojske” predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost na Balkanu.

Ekonomska saradnja Rusije i Srbije neprekidno raste. U periodu januar-oktobar 2019. godine obim trgovine se povećao za 15,5 odsto, ističe se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ruski MSP ocenjuje da su rusko-srpski odnosi dostigli nivo istinskog strateškog partnerstva.

Moskva ističe da podržava planove da se u Srbiji na Dan Pobede organizuje velika povorka “Besmrtnog puka”.

Istovremeno u ruskom MSP-u očekuju prisustvo predsednika Aleksandra Vučića i srpskih jedinica na paradi u Moskvi na Dan pobede 9. maja ove godine.

Podseća se da je 25. oktobra 2019. godine potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije, koji će dati novi podsticaj jačanju i diversifikaciji trgovinskih i ekonomskih veza.

Konstatuje se i da je polaganje cevi na srpskom delu tranzitne linije gasovoda “Turski tok” završeno. “Rusija je dugi niz godina ostala pouzdan snabdevač energetskim resursima za Srbiju i Balkan u celini. Energetska sigurnost regiona biće osigurana”, naglašava ruski MSP.

Kaže se da su uspostavljene čvrste veze između ruske i srpske pravoslavne crkve.

“Priznavanje Ukrajinske pravoslavne crkve od strane Carigradske patrijaršije nanose veliku štetu celom pravoslavnom svetu. Veoma je važno da srpski patrijarh Irinej i vodeći hijerarhiji SPC-a neprestano podržavaju rusku crkvu u vezi sa temom pravoslavlja u Ukrajini”, navodi se u saopštenju.

Postizborni haos u Pršitini, nema legitimnog pregovarača za dijalog sa Beogradom

“Što se tiče situacije na Kosovu, konstatuje se da se postizborni haos i borba za vlast u Prištini se nastavljaju i da ne postoji legitimni subjekt koji bi nastavio dijalog sa Beogradom. 

Ruski MSP ocenjuje da s obzirom na radikalne stavove nacionalista koji su pobedili na oktobarskim izborima, pregovaračka klima se verovatno neće poboljšati.

“Potencijal EU za posredovanje u velikoj meri je obezvređen. Brisel već duže vreme nije bio u stanju da utiče na Prištinu i primora je na razuman konstruktivan pristup u pregovorima sa Beogradom. To se može videti na primeru još postojećih 100 odsto antisrpskih diskriminatornih carina koje su kosovske vlasti uvele u novembru 2018. godine”.

Podseća se da je Priština od aprila 2013. sabotirala ispunjenje obaveza preuzetih od strane EU uspostavljanjem punopravne Zajednice srpskih opština, obdarenih značajnim izvršnim ovlašćenjima da obezbedi interese kosovskih Srba.

Moskva smatra a da planovi za stvaranje “kosovske vojske” koje podržavaju vodeće zemlje NATO-a predstavljaju ozbiljnu pretnju regionalnoj bezbednosti.

“To je grubo kršenje odredbi Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja sadrži zahtev da se demilitariziraju sve oružane grupe kosovskih Albanaca”, dodaje se u saopštenju.

Ruski MSP u saopštenju kaže da se nada da će Specijalni sud u Hagu za zločine Oslobodilačke vojske Kosova započeti pravi posao u bliskoj budućnosti.

“Svi koji su krivi za teška krivična dela (uključujući ubistva radi vađenja organa), koje je svojevremeno otkrio specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, moraju se suočiti sa pravdom i biti kažnjeni odgovarajućom kaznom – bez obzira na njihov trenutni položaj”.

Podseća se da je ruska pozicija o Kosovu dobro poznata.

“Podržavamo postizanje održivog i obostrano prihvatljivog rešenja Beograda i Prištine na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN-a. Ono se mora uskladiti sa međunarodnim pravom i dobiti saglasnost SB UN-a, jer se tiče međunarodnog mira i bezbednosti”, zaključuje rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još