• Početna>
  • Vesti>

Ljajmi: ABK i NISMA spremni da razmotre eventualne ponude za ulazak u vladu, DPK protiv

epa05954408 A general view of the Kosovo parliament during an extraordinary session in Prishtina, Kosovo, 10 May 2017. The parliament is debating a no confidence motion brought by the opposition parties. EPA/VALDRIN XHEMAJ

Politički zastoj koji je stvoren između Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK) u pregovorima oko formiranja vlade, Ljajmi je iskoristio da kontaktira opozicione stranke i upita ih da li bi bili spremni da budu deo vlade, u slučaju da im se ponudi neko ministarstvo.

Demokratska partija Kosova (DPK) jedina je stranka koja je najavila da ni na koji način neće biti deo sledeće vlade.

Zvaničnici ove partije su istakli da ono što je lider te stranke Kadri Veselji izjavio dva sata nakon završetka izbora održanih 6. oktobra – da će DPK biti opozicija, ostaje nepromenjeno.

Funkcioner Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Rasim Seljmanaj rekao je da će, ukoliko bude bilo takve ponude, o njoj raspravljati unutar stranke, ali prema njegovim rečima, ABK trenutno čeka formiranje vlade između Samoopredeljenja i DSK.

“Nije se razgovaralo o tome, međutim u slučaju da dobijemo bilo kakve ponude, one će biti predmet diskusije u stranci. Za početak, čekamo da Samoopredeljenje i DSK postignu sporazum i formiraju vladu ukoliko mogu”, poručio je Seljmanaj.

Funkcioner Socijaldemokratske inicijative (NISMA) Aljbulena Balaj istakla je da njena stranka neće praviti koaliciju “sa nekim ko nudi samo neko ministarstvo”.

Prema njenim rečima, NISMA bi postala deo vlade samo ukoliko bi uskladili program sa ostalim strankama.

“Nećemo sarađivati sa nekim ukoliko je reč samo o jednom ministarstvu. Ono što će nas eventualno približiti  ili ne jeste program vlade. Nakon toga, da li bi prihvatli poziv zavisi od rukovodstva stranke”, naglasila je Baljaj.

Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova uprkos pregovorima, nisu uspeli da postignu sporazum o zajedničkoj vladi, iako je obećano da će taj sporazum biti postignut već prve nedelje nakon izbora, podseća Ljajmi.

Izvor Ljajmi/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još