• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Ubistvo svedoka dodatni udarac za pravdu i porodice žrtava

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da ubistvo inspektora u Savezu šumarstva u Prištini Nazmija Rustemija govori o nepoštovanju elementarnih uslova za suđenje odgovornima za zločine OVK na Kosovu i da to predstavlja dodatni udarac za pravdu i za porodice žrtava.

“Ubistvo zaštićenih svedoka govori o nesposobnosti međunarodnih civilnih i bezbednosnih misija da obezbede elementarne uslove za sigurnost onih koji bi morali da daju odgovor na najvažnije teme vezane za istrage o ubistvima za koja 20 godina niko nije odgovarao”, izjavio je Đurić za T a n j u g.

Podsetio je da ni dve decenije od masovnih ubistava i zločina još niko nije odgovarao, jer su svi svedoci bili ubijani.

Taj kontinuitet, naveo je Đurić, govori o odsustvu političke volje nadležnih institucija u Prištini, kao i nedostatku sposobnosti i volje međunarodnih misija u južnoj srpskoj pokrajini da obezbede elementarne uslove za pravni proces u kojima bi te osobe bile kažnjene.

Poručio je da, vezano i za ovaj slučaj, Srbija nikada neće odustati od kažnjavanja odgovornih.

Advokat Goran Petronijević izjavio je za T a n j u g  da je “dobio informaciju” da je ubijeni Rustemi na listi svedoka pred Specijalnim sudom za zločine OVK u Hagu i da je, najverovatnije, trebalo da dobije, ili je dobio, neki stepen zaštite.

Petronijević smatra da su pojedinci iz prištinske vlasti uspeli da “probiju” mehanizam tajnosti programa zaštite svedoka, i sumnja da u slučaju ubistva Rustemija, kao i u slučajevima koji su se dešavali tokom suđenja kosovskim Albancima u Haškom tribunalu, postoji “neka vrsta prećutne saglasnosti za ućutkivanje svedoka”.

Prema njegovim rečima, ukoliko je Rustemi bio zaštićeni svedok, morao je da dobije zaštitu do trenutka svedočenja pred sudom u Hagu.

Međutim, problem je u tome što, kako navodi Petronijević, Sud za zločine OVK nije međunarodni sud, nego kosovski, koji sudi po kosovskim zakonima i ustavu.

Podsećajući da je taj sud osnovan odlukom kosovskog parlamenta, Petronijević je ukazao da kosovski organi i pojedinci iz vlasti sigurno imaju uvid u sve što se dešava u tom sudu, a najverovatnije i uvid u program zaštite svedoka.

“Sigurno imaju svoje ljude u Hagu, možda rade kao prevodioci. Našli su mehanizam da probiju tajnost tih podataka. Ovde se radi o klasičnom primeru neadekvatnog postupanja službe za zaštitu svedoka. Ili je u pitanju nemar, ili je u pitanju namera”, ocenio je advokat.

Petronijević je, upitan o ulozi Euleksa u zaštiti svedoka, rekao da se ona pokazala kao veoma loša jer je, kako tvrdi, “masa službenika Euleksa korumpirana od Albanaca, za šta postoje dokazi”.

Dodao je i da je u nekoliko navrata bilo korupcionaških afera vezanih za Euleks, ali da su sve zataškane.

Što se tiče optužnica i suđenja kosovskim Albancima zbog ratnih zločina na Kosovu pred Sudom za OVK, advokt je skeptičan.

“Sve ovo zajedno, nažalost, potvrđuje ono što govorim pet godina, da od tog suda i suđenja neće biti ništa. To je samo farsa kojom se odgovorilo na nešto na šta se nije moglo ne reagovati, a to je izveštaj Dika Martija. Specijalni sud za zločine OVK u Hagu je osnovan da radi, a ne da uradi”, zaključio je Petronijević.

Kako je prenela prištinska televizija T7, Rustemi je saslušan tri meseca pre nego što je pronađen mrtav. On je ubijen iz vatrenog oružja 18. decembra uveče, dok je bio na dužnosti, u blizini Badovačkog jezera.

Izvor: Kosovo Onlajn

Comments

Pročitaj još