• Početna>
  • Vesti>

Vučić Vokeru : „Nema ništa, Vilijame, od ta tvoja ćorava posla“; Kvinta: „Čuvajmo sećanje na stradale u Račku”

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, komentarisao je danas u Obrenovcu vest da Vilijem Voker boravi na Kosovu i da sa pobedničkim strankama razgovara o formiranju nove vlade. Voker istovremeno boravi na obeležavanju 21 godina od Račka, a na slučaj saopštenjem podseća i Kvinta.

 Što si oposlio 1999. godine, to si uradio, više nije tvoje vreme, Vilijame“, rekao je Vučić, odgovarajući na novinarska pitanja.

On je ironično primetio da je Voker, kao što je nekada po sopstvenom priznanju formirao nezavisno Kosovo, sada otišao u Prištinu, jer je vreme da se formira velika Albanija, ali je istakao da se to neće dogoditi.

„Nema ništa, Vilijame, od ta tvoja ćorava posla“, rekao je Vučić.

Iako je njegov dolazak najavljen u vezi sa godišnjicom Račka, Voker se u odvojenim susretima sastao sa liderima pobedničkih stranaka u Prištini – LDK i Samoopredeljenjem, koje ni tri meseca od završetka izbora ne uspevaju da formiraju vladu. Kako su izvestili kosovski mediji, on je dobio uveravanja da će vlada biti ubrzo formirana. Već danas je objavljeno i pismo koje je Aljbin Kurti uputio juče Isi Mustafi da pristaje da se broj ministarstva poveća na 14 i da LDK dodeljuje 6 ministarstava.

Kvinta: „Čuvajmo sećanje na stradale u Račku “

Pre dvadeset i jedne godine, masakr koji se dogodio u Račku na kraju je podstakao saveznike NATO-a da intervenišu i okončaju jednu humanitarnu katastrofu, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.


“Čuvajmo sećanje na one koji su stradali u Račku i svih drugih pokolja na Kosovu pre dve decenije, radeći zajedno na izgradnji budućnosti mira, pravde i blagostanja za buduće generacije. Vlade Kosova i Srbije moraju da osiguraju da žrtve i njihove porodice imaju potpuni pristup pravdi i informacijama o sudbini njihovih najmilijih” navodi se u saopštenju i dodaje da “građani svih nacionalnosti bi trebali da se osećaju kao kod svoje kuće i slobodno žive i rade u miru sa svojim komšijama”.

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država navode “da kao što se u Deklaraciji o nezavisnosti ove zemlje kaže, Kosovo je zemlja “posvećena da se suoči sa bolnom zaostavštinom nedavne prošlosti u duhu pomirenja i oproštaja posvećena zaštiti, promovisanju i poštovanju različitosti naših naroda”. Naš zajednički cilj je da neprekidno podržavamo Kosovo na tom putu, zaključuju u saopštenju.

21 godina od Račka

Događaj koji se zbio 15. januara 1999, jedna je od najosetljivijih tema za srpsku i albansku javnost. Za kosovske Albance, veći deo regiona i zapadne vlade, radi se o „masakru civila“, Za zvaničnu srpsku stranu, u pitanju je bio „oružani sukob između srpske policije i pobunjenih naoružanih i uniformisanih Albanaca“ tokom akcije policije u opštini Štimlje. Posebno osetljivo i bolno za srpsku javnost je sećanje na Račak kao povod za bombardovanje.

Vilijam Voker (84), bivši šef verifikacione misije OEBS-a za Kosovo, počasni je građanin Kosova i dobitnik više priznanja i nagrada na Kosovu. Za kosovske Albance jedan je od najpopularnijih međunarodnih zvaničnika uz bivšeg američkog predsednika, Bila Klintona, takođe bivšu državnu sekretarku, Medlin Olbrajt i pokojnog Ričarda Holbruka. Nasuprot tome za Srbe je jedan od najnepopularnijih zapadnih zvaničnika.

Izvor: Radio KM; Kossev, Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još