Smrt (ne)zaštićenog svedoka

Nazmi Rustemi, čije je telo pronađeno pre mesec dana kod jezera Badovac, bio je zaštićeni svedok Specijalnog suda za zločine koje su tokom rata počinili pripadnici nekadašnje OVK, piše prištinska Gazeta Express. Tužilaštvo u Hagu bez komentara. Zaštita svedoka ključni problem i Haškog i novog suda za ratne zločine.

Nazmija Rustemija (63) iz Prištine istražitelji Specijalnog suda saslušali su tri meseca pre nego što je pronađen mrtav.

U početku se smatralo da je njegovo ubistvo povezano sa profesijom koju je obavljao dugi niz godina. Za sada nije otkriveno ko stoji iza njegovog ubistva.

Njegova supruga Eljmaze Rustemi tvrdi da je ubijen zbog statusa zaštićenog svedoka.

“Rekao je da ima poziv EULEX-a i otišao je, kada se vratio, rekao je, to je dobar posao i ništa drugo,” – kaže Rustemijeva supruga.

Navela je da je pokojnik koji je radio kao šumarski inspektor u opštini Priština imao problema i ranije. Pre mnogo godina nepoznate osobe su mu zapalile automobil.

Članovi porodice ističu da je i tokom sukoba na Kosovu, Rustemi bio talac OVK.

Iz redakcije Gazete Express zatražili su potvrdu Specijalnog suda o ubistvu Rustemija, ali su im u pisanom odgovoru rekli da ne mogu da komentarišu istragu tužilaštva iz profesionalnih, etičkih i pravnih razloga.

Zaštita svedoka ključni je problem novog suda, koji je posle izveštaja Dika Martija, formiran kako bi procesuirao zločine pripadnika OVK. Predstavnici suda su u više navrata ponavljali da je uspostavljen pouzdan sistem zaštite svedoka, kako se ne bi ponovile greške koje je načinio Haški tribunal.

Glavni tužioci Haškog tribunala, Serž Bramerc i pre njega Karla del Ponte u više su se navrata žalili Savetu bezbednostu Ujedinjenih nacija na nesposobnost međunarodnih misija da valjano zaštite svedoke zločine koje su počinili komandanti OVK, pre svih Ramuš Haradinaj, kojem se pred Tribunalom sudilo u dva navrata.

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments