• Početna>
  • Vesti>

Kuburović: Nestajanje svedoka zločina na KIM – ponavljanje istorije

Beograd, 9. marta 2019 - Arhivska fotografija od 14. januara 2019. godine. Na resenju da se poreklo imovine preispituje od 2007. godine insistirala je Poreska uprava, ali se, kroz javnu raspravu, mogu prihvatiti i druga konstruktivna resenja, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburovic povodom polemike u javnosti zasto je prvim Nacrtom zakona o poreklu imovine i posebnom porezu predvidjeno da se krene od 2007. FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Ne iznenađuje činjenica da potencijalni svedoci ratnih zločina nad Srbima na Kosovu i Mehohiji nestaju i danas, kaže ministarka pravde Nela Kuburović. Smatra da postoji bojazan da se ponovi “istorija”, kao i toku rada Haškog tribunala, kada su nestajali ključni svedoci u postupcima protiv kosovskih Albanaca.

“Ne iznenađuje činjenica da potencijalni svedoci i danas, skoro 30 godina kasnije, kada se samo otškrine pitanje mogućeg procesuiranja ovekovečenih ratnih zločinaca koji su počinili najstrašnija dela protiv čovecnosti nad srpskim i nealbanskim stanovništvom na teritoriji KiM tokom devedesetih”, rekla je Kuburovićeva T a n j u g u.

Ona je podsetila da su tokom rada Haškog tribunala nestajali ključni svedoci u slučajevima protiv kosovskih Albanaca i da maltene niko sem Srba nije osuđen pred tim sudom. Kuburovićeva je navela da “svi strahujemo da će se istorija samo ponoviti”.

Ona jer istakla da će, ukoliko Specijalno tužilaštvo u Hagu podigne optužnice, srpski nadležni organi preduzeti sve neophodne mere zaštite potencijalnih svedoka iz Srbije.

Međutim, ukazala je da, s obzirom da do sada nije podignuta nijedna optužnica, ne mogu da se procenjuju konkretne mere i aktivnosti.

Kada je u pitanju saradnja sa Specijalizovanim većima i tužilaštvom u Hagu za zločine OVK, Kuburović je napomenula da su to prištinski organi, a da je razmena svih podataka sa prištinskim organima moguća da se odvija isključivo u skladu sa dogovorenim mehanizmom – preko Euleksa ili kancelarija Delegacije Evropske unije.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još