• Početna>
  • Vesti>

OŠ “Braća Aksić” u Lipljanu obeležila 155. godinu postojanja

Osnovna škola „Braća Aksić“ u Lipljanu obeležila je 155. godinu postojanja. Pre kulturno-umetničkog programa učenici su sa svojim nastavnicima prisustvovali liturgiji u crkvi Flore i Lavre u ovom gradu, piše “RTK2”.

Osnovna škola u Lipljanu osnovana je davne 1865. godine. Najviše podataka, građe i istraživanja je vezano za početak rada škole, zahvaljujući, pre svega, Deni Debeljkoviću, Branislavu Nušiću, Ivanu Ivanoviću, prof. Milošu Milojeviću, dr Jovanu Hadživasiljeviću, dr Jagošu Đilasu, dr Vladimiru Bovanu i drugima.

„Trudimo se da nam porodice ostanu na ovim prostorima, da žive, da rade. Ja bih ovako apelovala i volela vratite se svi, dođite u naš Lipljan i mojoj generaciji i mojoj rodbini, prijateljima, dođite da nas bude što više, biće nam lakše“, kaže Bogdanka Mirić, V. D direktora OŠ „Braća Aksić“.

Osnovnu školu „Braća Aksić“ trenutno pohađa 126 đaka, sa isturenim odeljenjima u Grackom, Rabovcu, Novom naselju i Suvom Dolu.

„U ovoj školi sam učitelj godinu dana. Obeležili smo Dan škole, sa učenicima smo pripremili poseban program, povodom ovog događaja. Svi učenici su vredno radili na izradi ovog projekta i poručujem im da ostanu kao što jesu, tako vredni, radni i poslušni“, rekla je Milena Nikolić.

„Mi smo posle rata bili izmešteni po kućama, negde 2005. je ova škola izgrađena, tu smo našli naš dom, tu smo zajedno, šaljemo poruku da možemo da živimo zajedno i da mi postojimo ovde“, kaže učitelj Zoran Ćirković.

Nakon liturgije posvećene Vasiliju Velikom, protojerej-stavrofor Srđan Stanković je okupljenima poručio da škola u Lipljanu ima više godina nego mnoge moderne države u svetu, dodajući da učitelji moraju da govore o njihovim korenima.

„Nemojte nikada da zaboravite koji učite i vaspitavate našu decu, koju smo mi po svom opredeljenju i po svom poverenju u vas ustupili vama, da nikad ne zaboravite da učite decu ko smo i šta smo“, poručio je protojerej-stavrofor Srđan Stanković.

Za bogat kulturno-umetnički program pobrinuli su se učenici i nastavnici ove obrazovne ustanove.

„Imala sam skeč sa drugaricama, svi smo bili uključeni i recitovala sam pesmicu“, kaže Saša Stanojević.

„Glumio sam. Volim da se igram sa drugaricama i drugovima“, kaže Mihailo Smiljić.

„Meni se mnogo sviđa škola, najviše volim dan škole i Svetog Savu“, kaže Tamara Jovanović.

„Mnogo volim kad su tako neki praznici, kao što su Sveti Sava, Dan škole. Volim da učestvujem, recitujem, jako se dugo spremamo, pevamo u horu“, kazala je Maša Smiljić.

„Pevali smo horske pesme, imali smo recitacije i mnogo volim Dan škole“, kaže Lazar Dimić.

„Ovde smo svi zajedno, na okupu. Lepi su dani u društvu i smehu“, kaže Luka Perenčević.

„S obzirom da je meni zadnja godina, mi osmaci smo imali priliku da pokažemo kroz naše recitovanje i određene performanse koje smo imali za ovaj nastup“, kaže Mila Mihajlović.

Već osmu godinu obeležavanju dana škole prisustvuju predstavnici kulturno – informativnog Centra iz Severne Makedonije „Spona“, koji su učenicima uručili novogodišnje paketiće.

„Sada smo striktno vezani za Lipljan i dan škole, utanačili smo u liturgijskom sabranju u crkvi proslavimo Novu godinu i Svetog Vasilija Velikog i da posle uz školski program obeležimo dan škole i uručimo paketiće koje smo pripremili“, kaže Milutin Stančić.

Osnovna škola „Braća Aksić“ je i dalje jedina na Kosovu u kojoj se nastava pijačnog dana zbog bezbednosti ne odvija ponedeljkom.

Izvor: RTK2

Comments

Pročitaj još