• Početna>
  • Vesti>

Jedinstvo: Obeležena šezdeseta godišnjica časopisa “Stremljenja”

Šezdeset godina prvog srpskog književnog časopisa na Kosovu “Stremljenja”, koji je predstavljen u kripti crkve Sveti Marko, obeležilo je nezaboravno vreme stvaranja i sazrevanja nove srpske književnosti na kosovskom podneblju, ali i rađanje i afirmaciju mladih talentovanih stvaralaca” rekla je glavna urednica Jedinstva Rada Komazec.

„Danas, nema bezmalo nijednog pisca, slikara i drugih umetnika, kao i naučnih radnika s Kosova i Metohije koji su stekli zavidnu afirmaciju, a da svoje stvaralačke početke nisu obeležili upravo u „Stremljenjima”. Bogatstvo njegovog sadržaja vidljivo je iz broja u broj a donosi obilje poetskih i proznih radova kao i prikaze, studije, eseje, portrete pisaca narodna predanja, likovne prikaze i druge izveštaje, informacije i natpise iz pera autora sa KiM koji svi skupa svedoče da su „Stremljenja” velika tribina i nesvakidašnje ogledalo tokova bogatog literarnog stvaranja kod nas – kazala je Komazec, prenosi Jedinstvo.

Direktor „Panorama – Jedinstvo” Svetozar Vlahović rekao je da časopis svojom sadržinom gaji najbolju tradiciju, a novim rubrikama osvetljava pojedine fenomene naše savremene književnosti.

 U okviru promocije „Stremljenja” uručena je nagrada sa Pesničkih susreta „Lazar Vučković” , Milovanu Vitezoviću .

Izvor: Kosovo online / Jedinstvo

Comments

Pročitaj još