• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj Kurtiju: Ili formiraj vladu ili se skloni s puta

„Očekujem da gospodin Kurti postupi savesno. Ili da nađe formulu da formira skupštinsku većinu, u ovom slučaju sa LDK, jer mi nismo deo pregovora, ili da se skloni s puta“, rekao je u intervjuu za Ekonomia Online kosovski premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj.

Lider Samoopredeljenka (LVV), Aljbin Kurti, od konstituisanja kosovske skupštine, 26. decembra, nije postupio po čak četiri poziva kosovskog predsednika, Hašima Tačija, da imenuje kandidata za mandatara buduće kosovske vlade, čime bi se otpočeo proces formiranja nove vlade Kosova.

Politički predstavnici na Kosovu do sada su bili uzdržani kada je u pitanju komentarisanje Kurtijevog odlaganja da kao lider pobedničke partije na izborima imenuje mandatara, ali se danas oglasio lider AAK i kosovski premijer u ostavci, Rmauš Haradinaj.

On poziva Kurtija da iznese svoj plan – bila to tehnička vlada, nova vlada ili novi izbori – i upozorava da nešto mora biti rešeno jer „Kosovo više ovako ne može“.

„Ne govorim to da bih zatekao Kurtija, jer je Kosovo to koje je zatečeno. Pogledajte kako sve teče, vlada je u krizi jer ne može da ispunjava zadatke. Ja sam u obavezi ovo da kažem, jer, kao premijer, to znam najbolje. I poručujem gospodinu Kurtiju da nije dobro kasniti. Molim te, ne odlaži više, ili formiraj većinu ili daj epilog celoj situaciji“, rekao je Haradinaj za EO.

Kurti je najpre 27. decembra odbio tri poziva Tačija da dođe na konsultativni sastanak i predloži ime mandatara koji Tači treba formalno da imenuje dekretom, da bi potom sam odabrao datum i vreme sastanka – 6. januar. Međutim, ni na tom sastanku, Kurti nije postupio po očekivanjima i Tačiju je saopštio da će ime mandatara biti određeno na sednici predsedništva LVV i naknadno javljeno Tačiju.

Predsedništvo LVV sastalo se već sutradan, ali ova partija, koja je u predizbornoj kampanji isticala upravo Kurtija kao svog kandidata za premijera, ni tada nije odlučila koje ime da predloži Tačiju, već su mu poručili da će mu poslati zvanično pismo „u narednim danima“.

Za sve to vreme, organi LVV sastali su se više puta, a imali su i tri sastanka o pregovorima o koaliciji sa LDK, svaki je prošao bez konkretnog dogovora.

Juče je kosovski predsednik, Hašim Tači, u zvaničnom pismu još jednom podsetio Kurtija na obećanje od 6. januara da će ime mandatara poslati „u narednih nekoliko dana“ sa upozorenjem da odbijanje imenovanja mandatara može da se protumači i kao odbijanje funkcije, u kom slučaju su Tačiju na raspolaganju drugi, ustavom predviđeni koraci, a to je nuđenje funkcije drugoj osobi.

Sličnu poruku šalje i Haradinaj.

„Držati se pozicije u ime beskonačnih pregovora nije mudar potez. On mora biti odgovoran. Ja ni na koji način nisam zainteresovana strana u tim procesima, ali kao neko ko je odgovoran za upravljanje, vidim posledice koje Kosovo trpi“, navodi Haradinaj.

Koalicioni pregovori LVV i LDK zapeli su najpre oko mesta predsednika, za koje je LDK tražio podršku LVV u Skupštini, što LVV nije želeo da obeća. Međutim, dodatno su se zakomplikovali kada je na konstitutivnoj sednici Skupštine Kosova, Kurti za predsedavajućeg Skupštine, umesto, kako se pretpostavljalo, poslanice LDK, Vjose Osmani, imenovao drugog čoveka svoje partije, Glauka Konjufcu. LDK je glasao za izbor Konjufce, ali nisu krile nezadovoljstvo ovim potezom Kurtija, budući da je tokom nedelja pregovora dogovoreno bilo da to mesto pripadne LDK.

Kurti je u danu formiranja skupštine Kosova izjavio da je ponosan zbog činjenice da političke partije nisu blokirale formiranje institucije, kao što je to svojevremeno učinila „ratna koalicija“, ali od tog dana, on ne preduzima dalje korake za formiranje Vlade.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još