Pomoć Narodnoj kuhinji u Prekovcu kod Novog Brda

Pored svakodnevne pomoći građanima Severne Mitrovice, Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica pomogao je i ove godine, novčanim sredstvima u iznosu od 300 hiljada dinara, rad Narodne kuhinje u Prekovicu nadomak Novog Brda.

Predsednik Privremenog organa, Aleksandar Spirić sa saradnicima obišao je u pratnji predsednice Humanitarne organizacije „Majka devet Jugovića“ Svetlane Stević, poljoprivrednu ekonomiju sa koje se hranom snabdevaju narodne kuhinje. 

Zahvaljujući pomoći Eparhije raško-prizrenske, države Srbije i brojnih donatora, među kojima prednjači francuski dobrotvor Arno Gujon, broj korisnika Narodne kuhinje u Prekovcu višestruko se uvećao.

Spirić je podsetio koliki značaj za opstanak srpskog naroda na Kosovu ima Eparhija raško-prizrenska i izrazio zadovoljstvo što je sa svojim saradnicima imao priliku da se uveri i upozna kako radi i funkcioniše jedna od narodnih kuhinja. 

„Znamo da će 300 hiljada dinara biti od pomoći ovom stanovništvu, ali ono što nas opominje i što je naš zadatak je da budemo solidarniji, da bratsku ljubav delimo i brinemo jedni o drugima. Ovim pokazujemo da nema podele i da svi moramo da budemo sabrani oko jednog jedinstvenog cilja, a to je sačuvati srpski narod ma gde se on nalazio na prostoru Kosmeta“,rekao je Spirić i naglasio da ni jedno dete na prostoru Kosova neće ostati gladno.

Osim novčanih sredstava koje je donirao, Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica obezbedio je u budžetu za ovu godinu i tri miliona dinara koji će biti iskorišćeni za izgradnju farme u blizini grada na Ibru, a koja će doprineti boljem radu Narodne kuhinje u Prekovcu. 

„To znači da ćemo u naredom periodu, zajedničkim snagama, izgraditi farmu i zaposliti određen broj radnika, a ujedno i pomoći socijalno ugroženim porodicama, ne samo u opštini Novo Brdo, već svuda gde se iskazuje potreba za time. Videli smo na kakvim temeljima je postavljena ova narodna kuhinja, obišli farme i jačanje stočnog fonda na severu Kosova je dobra prilika da, zajedno sa Eparhijom raško–prizrenskom, pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija“, rekao je Spirić.

Na pomoći koju godinama pružaju radu Narodne kuhije zahvalila se Stević koja je istakla da će njihova misija i dalje biti da uvek budu prvi i priteknu u pomoć onima kojima je to potrebno.

„Mi smo tu već 20 godina, nadam se da će doći vreme da se Narodne kuhinje zatvore i da će ljudi živeti od svoga rada. Dok to ne bude mi ćemo se truditi da, zajedno sa svim ljudima ovde, opstanemo,preživimo i odupremo se iskušenjima“, rekla je Stević.

Jedna od više od 800 korisnika kojima je obrok iz kuhinje jedini siguran obrok je i starica Blagica Živković, koja ističe da je kvalitet hrane koju dobijaju veoma dobar i da je posebno važno što je redovna.

„Ova pomoć mi mnogo znači i kao da od Boga dobijam ne znam šta. Ne bi imali da jedemo i pijemo. Inače, živim sa mužem i oboje smo bolesni“, rekla je za Kosovo Onlajn, baka Blagica.

Narodna kuhinja u Prekovcu nadomak Novog Brda počela je sa radom 2001. godine i u početku broj korisnika je bio oko 200, dok je iz godine u godinu taj broj rastao, i danas se, zajedno sa ostalim narodnim kuhinjama u srpskim sredinama na Kosovu, hrana priprema za više od dve hiljade socijalno – ugroženih građana.

Izvor: Kosovo online

Foto: Kosovo online


Comments

Pročitaj još