• Početna>
  • Vesti>

Protestna šetnja i danas u Gračanici u znak podrške Mitropoliji

U današnjoj protestnoj šetnji u Gračanici kao znak solidarnosti sa vernicima crnogorske mitropolije i eparhija SPC, učestovaće i Crnogorci sa Kosova, potvrdio je predsednik udruženja Crnogoraca Slobodan Vujičić.

„Crnogorci sa Kosova u cjelosti podržavaju i biće deo, kako protestne šetnje koju organizuje omladina sa teritorije opštine Gračanica, tako i molebana koji će se uz blagoslov episkopa raško-prizrenskog Teodosija služiti sjutra u 17h u porti manastira Gračanica, a u znak podrške Mitropoliji crnogorsko primorskoj koja okuplja više od 98% vjerujuće pravoslavne braće u Crnoj Gori“, naveo je Vujičić u kratkom obaveštenju.

Danas na treći dan Božića u Gračanici se održava protestna šetnja u znak podrške SPC u Crnoj Gori. Šetnju kako je saopšteno medijima, organizuje „omladina sa teritorije opštine Gračanica“, i to uz blagoslov vladike raško-prizrenskog Teodosija.

Protest počinje u 17 časova, a učesnici će se kretati od Doma kulture do manastira Gračanica, „gde ćemo se svi pomoliti za našu obespravljenu braću i crkvu u Crnoj Gori“, navodi se u pozivu za učešće.

U Crnoj Gori je danas na snagu stupio sporni Zakon o slobodi veroispovesti, koji je u toj zemlji, i Srbiji izazvao burne reakcije.

Ovaj Božić Srbi i Crnogorci koji su pristalice i vernici Srpske pravoslavne crkve dočekuju u napetosti nastaloj usvajanjem ovog zakona – pred sam kraj decembra. Smatraju da se njime diskriminiše i neposredno ugrožavaju pravo, imovina i opstanak mitropolije i tri eparhije SPC u ovoj državi, kao i samog identiteta srpskog i crnogorskog naroda.

Zbog toga se širom crnogorskih gradova održavaju masovni protesti – gradske litije i molebani na čelu sa sveštenstvom i arhijerejima.

Od skoro se započelo sa sličnim inicijativima i u Srbiji, čemu podršku, pored Crkve, daju i predstavnici vlasti, kakav je bio skup juče u Beogradu.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još