• Početna>
  • Vesti>

U Brčkom otvorena humanitarna aukcija slika u cilju pomoći izgradnje Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar”

U Kancelariji Vlade Republike Srpske u Brčkom danas je otvorena božićna humanitarna aukcija dela poznatih slikara iz Republike Srpske, Srbije i Brčkog sa koje će prikupljena sredstva biti donirana za izgradnju Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici za boravak 140 dece i mladih sa poteškoćama u razvoju.

Organizator aukcije je Srpsko prosvetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Brčkog u saradnji sa Odborom za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Odbora Milorad Arlov izjavio je da je aukcija u Brčkom jedna u nizu humanitarnih akcija koje je Odbor pokrenuo za izgradnju Dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici.

“To je veliki projekat našeg Odbora u koji smo do sada uložili oko 105.000 evra. Njegova ukupna vrednost je 280.000 evra, a sama izgradnja koštaće 216.000 evra”, rekao je Arlov novinarima.

Arlov je naveo da je za izgradnju Dnevnog centra opština Han Pijesak danas, drugi put, uplatila 3.000 KM, a da je ranije “Prosvjeta” iz Brčkog uplatila 4.000 KM.

“Verujem da ćemo podstaći i druge da to učine. Pozivam sve da dođu na aukciju i da pomognu na bilo koji način naše humanitarne akcije. Od prvog januara smo pokrenuli još jednu humanitarnu akciju pod nazivom ‘Humanost je plemenita vrlina’. Otvorili smo još jedan, poseban žiro račun, za novčane uplate za izgradnju Dnevnog centra”, rekao je Arlov.

On je istakao da je plan da Dnevni centar bude završen do 19. avgusta i da na Preobraženje Gospodnje bude predat na upotrebu korisnicima.

Predsednik brčanske “Prosvjete” Dragan Tomić rekao je da ovo nije prva humanitarna akcija za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji u kojoj “Prosvjeta” učestvuje i da su prošle godine prukupljali novčane priloge za mlade, učestvovali u prijemu dece, što će i učiniti i ove godine, te da će se rado odazvati svakoj sledećoj humanitarnoj akciji Odbora.

Na aukciji, koja je otvorena do 15. januara, izložene su 23 slike, a njihova početna cena je 500 KM.

Pet slika poklonili su brčanski slikari Mladen Filipović, Sonja Đurović, Nenad Nestorović, Zoran Dragičević i Zoran Stojanović.

Filipović je rekao da će u saradnji sa “Prosvjetom” ove godine organizovati i vikend likovnu koloniju kako bi i te radove mogli prodati, a novac donirali za izgradnju prvog Dnevnog centra u Kosovoskoj Mitrovici.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još