Patrijarh Irinej: Ako budu uspeli u Crnoj Gori to mogu da primene i vlasti na Kosovu

Srpski patrijarh Irinej ocenio je da Zakonom o slobodi veroispovesti vlasti u Crnoj Gori žele da oslabe svest o srpskom poreklu i imenu i, što je još tragičnije može da bude, ako budu uspeli u tome, onda sutra to mogu da primene i vlasti na Kosovu.

On je u intervjuu za frankfurtske Vesti rekao da ne može da objasni takav stav i takav pogled Crnogoraca na Srbiju, na srpski narod i istoriju, prenosi Tanjug.

“Ja se nadam da je ovo ipak jedan oblačak, crni, koji je naišao nad Crnu Goru, pa će on proći, jer tamo narod neće dozvoliti da se izgubi srpski trag”, istakao je patrijarh.

“Verovatno je to neko tako smislio. Nadam se i molim se Bogu kao i sva naša crkva da oni koji vode Crnu Goru dođu k sebi i da odustanu od ovoga što smeraju”, kazao je on.

Patrijarh Irinej je istakao da je “Kosovo i Metohija jedna velika rana srpskog naroda, srpske istorije i kulture”.

“Nažalost, Kosovo je okupirano, ja sam pre nekoliko meseci putovao za Pećku patrijaršiju i mene su dva sata držali na prelazu ne želeći da me puste. Ja nisam imao dozvolu za ulazak. Meni koji sam patrijarh kome je rezidencija Pećka patrijaršija i koji sam 15 godina živeo na Kosovu i Metohiji nije bilo dopušteno da uđem na teritoriju Kosova i Metohije. Posle neke intervencije nadležnih došlo je do puštanja”, kazao je patrijarh Irinej.

Ukazao je na teško stanje, da srpskog naroda više nema tamo gde su nekada bili u velikom broju.

“Narod je proteran sa Kosova i Metohije i možda najveći propust našeg državnog vrha jeste što ništa nisu učinili kada je narod proteran da postave kao prvi uslov svih razgovora i pregovora povratak naroda na Kosovo i Metohiju, da im se kuće koje su spaljene, koje su uništene, imanje koje je razgrabljeno povrati da bi se narod vratio”, ocenio je patrijarh.

Patrijarh je kazao da je igra oko Kosova velika igra, i da ima dosta onih koji žele da ga otmu Srbiji.

“Ono što je komično i tragično, traže da se odreknemo Kosova. Pametan čovek ne može da se odrekne svoje kuće i svoje zemlje. To je naša sveta zemlja, zemlja s najvećim svetinjama. To su Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica i mnoge druge svetinje, na stotine i stotine. Oduvek su pripadale srpskom narodu, srpskoj kulturi i istoriji. Danas, oni koji nemaju istoriju i svoju kulturu, traže da se mi odreknemo svoje”, naglasio je Irinej.

Patrijarh je istakao da je borba velika, da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić junački bori da nađe najbolje rešenje za Kosovo i Metohiju, i da će se videti kako će na kraju sve da se izdešava.

Izvor Tanjug/ Kosvo Online

Comments