• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Poziv na protestnu šetnju u znak podrške pravoslavnoj braći u Crnoj Gori

Protesna šetnja i moleban u porti manastira Gračanica, u znak podrške SPC u Crnoj Gori biće održani u sutra 17 časova, saznaje Kosovo Onlajn.

Uz blagoslov Episkopa raško-prizrenskog Teodosija, omladina sa teritorije opštine Gračanica, organizovaće protesnu šetnju u ovom mestu.

“Okupljanje građana počeće ispred Doma kulture u Gračanici, odakle će se krenuti prema manastiru Gračanica, gde ćemo se svi pomoliti za našu obespravljenu braću i crkvu u Crnoj Gori“, navodi se u javnom pozivu.

Moleban i litije u znak podrške svetinjama i vernicima u Crnoj Gori, služeni su uoči Božića i u Novom Pazaru, a litije su se kretale od drevne Petrove Crkve do crkve Svetog Nikole u ovom gradu.

Povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u svim većim gradovima Crne Gore neprekidno se organizuju protesti i molebani.

Sporne odredbe pomenutog zakona nalažu da verske zajednice u Crnoj Gori moraju da pruže dokaz o vlasništvu nad imovinom i zemljištem koje su posedovale pre 1918. godine. U suprotnom, prema slovu novousvojenog zakona, toj imovini preti eksproprijacija.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još