• Početna>
  • Vesti>

EU: Za krivična dela treba da se sudi pred sudovima u prebivalištu osumnjičenih

Evropska unija pažljivo prati slučaj pritvora Nezira Mehmetaja od strane vlasti u Srbiji i poziva na saradnju Prištine i Beograda, istovremeno podsećajući na principe dijaloga između Kosova i Srbije na osnovu kojih bi trebalo istražiti navodna krivična dela pred sudovima prebivališta osumnjičenih, izjavio je portparol EU, Peter Stano.

Portal “Gazeta Express” podseća da je policija Srbije, 3. januara pritvorila državljanina Kosova, Nezira Mehmetaja, iz sela Rudica u opštini Klina, pod sumnjom za izvršenje krivičnog dela ratnog zločina, dok mu je sud u Beogradu odredio meru pritvora od 30 dana.

Portparol EU Peter Stano, je za portal izjavio da „ pomno prate slučaj“.

Stano je rekao da bi pravosudne institucije na Kosovu i u Srbiji trebale međusobno sarađivati u istrazi i procesuiranju navodnih krivičnih dela, ali da prema principima dijaloga o kojima su se složile Kosovo i Srbija, Nezira Mehmetaja bi trebalo da procesuiraju sudovi na Kosovu.

„U skladu sa principima dijaloga, krivično gonjenje slučajeva treba dati prioritet pred sudovima u mestu prebivališta, na Kosovu ili u Srbiji“, zaključio je Stano u pismenom odgovoru za pitanje portala.

Mehmetaj je uhapšen kada se vraćao iz Srbije, gde je bio u pratnji svoje majke koja je bila na lekarskim pregledima u Beogradu.

Njegov sin je za prištinske medije rekao da njegov otac nije bio pripadnik bivše Oslobodilačke vojske Kosova tokom rata 1998-1999.

Izvor: Radio Kontakt plus / Beta

Comments

Pročitaj još