• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Ne isključujem mogućnost da na Kosovu usvoje zakon sličan crnogorskom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne bi isključio mogućnost da kosovske vlasti usvoje zakon sličan crnogorskom o slobodi veroispovesti.

“Vidim to kroz pripremu, kroz njihove udžbenike. Kampanja je već više godina, govori se o kosovskoj baštini koja treba da bude različita od srpske, a ulaziće u tu baštinu i islamski spomenici i katoličke crkve i pravoslavne i govoriće da je čuvena porodica Gaši izgradila Dečane. Tako da ne isključujem tu mogućnost (usvajanja sličnog zakona), ali naš narod kada je jedinstven tvrd je orah i žilav u nemari da očuva svoje”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je kazao da će Srbi uspeti da se izbore kao i uvek “kada im dirnete u to da ne smeju da sačuvaju svoje ime i prezime, veru i crkvu i svoje kulturne spomenike i svoju kulturnu baštinu”.

Zakon o slobodi veroispovesti usvojen je 27. decembra 2019. i od tada se širom Crne Gore održavaju protesti vernika Srpske pravoslavne crkve(SPC) koja je taj zakon okarakterisala “pokušajem otimačine crkvene imovine u Crnoj Gori”.

Za SPC sporna je pre svega formulacija zakona po kojoj će “svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i biće upisani kao kulturno blago”.

Izvor RSE

Comments

Pročitaj još