• Početna>
  • Vesti>

Poruke ljubavi i mira iz Kosovske Mitrovice na Badnje veče

Vladika Teodosije na Badnji dan u Kosovskoj Mitrovici; Paljenju badnjaka prisustvovali i predstavnici Vlade Srbije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i njegov zamenik Dušan Kozarev.

Na Badnje veče, u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici u prisustvu više stotina vernika, večernju liturgiju sa osvećenjem i paljenjem badnjaka služio je vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

U svom obraćanju narodu, vladika je podsetio da je “badnjak drvo kojem je ugrejana vitlejemska pećina kada se Hristos rodio” i prisutnima kao i celokupnom srpskom narodu čestitao Badnje veče i Božić.

“Neka nam je blagoslov ovo Badnje veče koje simbolizuje ono drvo kojem je ugrejana vitlejemska pećina, kada se mladi Hristos rodio i kada je badnjak grejao naše domove. Neka nas obasja Gospod svetošću svojom i neka usadi u naše domove mir i svakom da blagostanje, slogu, ljubav i sve ono što nam je potrebno kako bi mi svedočili da smo Hristovi, da smo na putu Hristovom, da nosimo svoj krst. Neka ovo Badnje veče bude blagosloveno, da sve vas koji ste se sabrali u ovom hramu, za ovu eparhiju, za našu crkvu, za ceo naš narod, neka Gospod podeli snage, mudrosti i kreposti, da istrajemo u svemu što je dobro i da nas učini većim i boljim nego što to mi u suštini jesmo. Da se ugledamo na našeg Svetog, kako bi sačuvali ono što smo primili i ne samo primili već i u našem vremenu, da nadoknadimo ono što nedostaje i da to predamo našoj deci i pokolenju” rekao je u svojoj besedi vladika Teodosije.

Osvećenju i paljenju badnjaka ispred crkve Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici večeras su prisustvovali brojni građani, politički predstavnici, predstavnici lokalne samouprave i Vlade Srbije.

Večernjem bogosluženju i paljenju badnjaka prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kao i njegov zamenik Dušan Kozarev.

Đurić: Sloga zavet za opstanak srpskog naroda

Đurić je tom prilikom istakao da sa večerašnjeg okupljanja šalju poruku da je sloga zavet za opstanak srpskog naroda i uputili podršku srpskom narodu u Crnoj Gori.

“Večeras za Banje veče sa Kosova i Metohije šaljemo poruku da je sloga zavet za opstanak srpskog naroda, kako ovde na KiM tako i na svakom drugom mestu gde živi srpski narod. Večeras odavde, posebnu poruku sloge i solidarnosti šaljemo sa našim srpskim narodom u Crnoj Gori i pored ovih srpskih svetinja na KiM naše misli, molitve i podrška ide srpskom narodu u Crnoj Gori koji je ustao u odbranu svojih svetinja na miran i dostojanstven način i večeras na Badnje veče se sećamo junaka Mojkovačke bitke, koji su 1916. godine, na jedan Badnji dan sačuvali čast i obraz srpskog roda i naroda ali se sećamo i serdara Janka Vukotića i Durmitorske, Kolašinske brigade koje su 1912. godine oslobađale Metohiju od 5 vekova turskog ropstva i koje su oslobodile Visoke Dečane i Pećku patrijaršiju nakon 5 vekova donevši slobodu našem narodu na ovim prostorima” rekao je Đurić.

Đurić dodaje da će država Srbija nastaviti da pokazuje ljubav i solidarnost prema crkvi i ljudima koji se bore za opstanak srpskog naroda.

“Dakle, oprostimo jedni drugima sve što smo zgrešili, potrudimo se da budemo bolji ljudi, da zapamtimo da je sloga zavet našeg opstanka, kako na KiM tako i na svakom drugom mestu gde žive Srbi. Nastavićemo da kao država pokazujemo ljubav i solidarnost prema našoj crkvi i našim ljudima koji nose veliki zadatak borbe za naš opstanak” istakao je Đurić.

Nakon paljenja badnjaka, usledio je i veliki vatromet.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još