• Početna>
  • Vesti>

Spirić i Simić nastavili akciju pomoći građanima: Za Krizmaniće stan, Miljkovićima podrška porodičnom poslu

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić obišao je danas sa načelnikom Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Slavkom Simićem, tročlanu porodicu Krizmanić. Ova porodica uskoro će biti bogatija za još jednog člana, a trenutno je čine Dražen i Ivana Krizmanić i njihov sin Lazar.

Krizmanići su u naš grad došli devedesetih godina, kao izbegla lica iz Hrvatske.  Nezaposleni su, a zbog problema sa dokumentacijom, nisu u prilici da obezbede ni osnovna socijalna davanja, poput dečjeg dodatka ili socijalne pomoći. Oprobali su se u privatnom preduzetništvu bez većeg uspeha. Žive od prihoda koje Dražen zaradi,  povremeno se angažujući na nekim manjim privatnim poslovima i od pomoći rodbine.

Dosad su živeli privatno, a uskoro bi trebalo da pređu u novi stan, koji im je obezbedio Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica.

„Hvala vam mnogo. Pre svega predsedniku Aleksandru Spiriću, i nemam šta drugo da kažem….Hvala mnogo“ rekao je kratko Dražen.

Predsednik Privremenog organa Aleksandar Spirić rekao je da je porodici Krizmanić uručeno rešenje za stambenu jedinicu, površine 64 kvadrata u naselju Brdo.

Spirić je najavio i reviziju dosad dodeljenih stanova iz socijalnog programa, jer se kako je naglasio, mnogi stanovi ne koriste namenski.

„Upravo ti stanovi, biće namenjeni ljudima kojima je više nego ikada potrebno zbrinjavanje i obezbeđivanje krova nad glavom. Ostajemo i to je naša poruka, uz naš narod, na KiM da jačamo naš grad, za bolju, lepšu, napredniju Kosovsku Mitrovicu“ poručio je Spirić.

Načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Slavko Simić rekao je  da porodice koje su na ivici egzistencije, nikada ne smeju da budu zapostavljene i da se  same suočavaju sa svojim mukama i problemima.

„Zajedno ćemo, zajedničkim snagama i naporima  da stvaramo, radimo i gradimo. I lokalna samouprava, i Okrug i država Srbija biće uz njih, jer nam je od vitalnog interesa da zadržimo i mlade ljude i mlade bračne parove ovde“ rekao je Simić.

Nakon Krizmanića, Spirić i Simić danas su posetili i porodicu Miljković na Brdu koja je primer dobro organizovanog i uspešnog porodičnog preduzetništva.

Goran Miljković sa suprugom Draganom ima ćetvoro vredne i dobre dece, i dobro razrađen porodični posao. Imaju pečenjaru, sušaru, hladnjaču i proizvodnju domaće rakije.. Trojica sinova Novica, Saša i Nenad  su stasali  da ovaj porodični posao obavljaju jednako dobro kao i roditelji.  Pored njih raste i sestra Marija. U znak podrške malom, privatnom biznisu, od Privremenog organa, dobili su iznos od 200 hiljada dinara. Ovim poslom, bave se desetak godina.

„Danas smo u domu Miljkovića koji pokazju da od sopstvenog rada i truda, može da se živi. Ovo je primer da ljudi ne gube vreme, kritikujući ostale na društvenim mrežama, već rade. Naš fokus biće i u ovoj godini na jačanju i osnaživanju malih i srednjih preduzeća u našem gradu“ rekao je Spirić i dodao da jačanjem ovog preduzetničkog sektora, jača ceo grad.

Simić je poručio da smo uspešni onoliko koliko imamo ovakvih malih porodičnih preduzeća.

„Sigurno je i izvesno da će i država i lokalna samouprava  u budućnosti pomagati ovakva porodična preduzeća. Oni su budućnost i nada. Neko nam je od 1999. godine, uništio privrednu infrastrukturu. Nama je preostalo da dajemo podršku porodičnom biznisu i malim i srednjim preduzećima“ podvukao je Simić.

Miljković je zahvalio na podršci i na tome što je njihov rad i trud primećen.

„Ja sam rešen da ostanem i opstanem ovde sa svojom porodicom. Da radim, da stvaram posao i da ih (decu)  zadržim ovde,  da ovde rade, da budu pošteni i dobri ljudi. Ja ovde i pečem meso, vršimo i klanje i sušenje, proizvodimo i rakiju…Najbitniji je mir, opstanak i zdravlje“ kaže Miljković i naglašava da  uz red, rad i disciplinu, od sopstvenog posla može da se živi.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još