• Početna>
  • Vesti>

Uručeni ugovori o radu licima sa posebnim potrebama; porodici Zarković dodeljen stan

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je zajedno sa načelnikom Kosovsko-mitrovačkog okruga Slavkom Simićem i direktorkom Nacionalne službe za zapošljavanje filijala Kosovska Mitrovica Vericom Ćeranić licima sa posebnim potrebama uručio ugovore za zapošljavanje.

“Vođenje odgovorne politike prema onome što nas stvarno obavezuje je da vodimo brigu o svakom pojedincu i o osobama sa invaliditetom. Raduje nas današnje dodeljivanje ugovora koje je nova motivacija za osobe sa invaliditetom da budu uključene u sastavni deo društva gde oni zapravo i pripadaju, kroz aktivnost i rad u programu javnog rada u saradnji sa Službom za zapošljavanje filijale Kosovska Mitrovica” istakao je predsednik Privremenog organa Aleksandar Spirić.

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica je izdvojio 1,4 miliona za realizaciju ovog projekta kroz programe javnog rada kako u predškolskoj ustanovi “Danica Jaramaz” tako  i u Centru za bazne rehabilitacije.

“Time potvrđujemo da oni žive sa nama i da su deo nas i ne smemo dozvoliti da oni na bilo koji način budu diskrimisani. Raduje nas i ohrabruje što je Kosovska Mitrovica jedna od onih opština koja ima najmanju stopu nezaposlenih osoba sa invaliditetom, već sedam godina. Mi ćemo dati sve od sebe kroz naše institucije jer time pokazujemo koliko nam je važan i bitan svaki pojedinac na prostoru Kosmeta” navodi Spirić.

NSZ filijala Kosovska Mitrovica je danas u saradnji sa lokalnom samoupravom dodelila 13 ugovora licima sa posebnim potrebama kao i licima koja pripadaju kategoriji teše zaposlenih.

DIrektorka Verica Ćeranić ističe da je NZS prošle godine izdvojila 3 miliona dinara namenjenih za sufinansiranje mere aktivne politike zapošljavanja.

“Nacionalna služba je prošle godine odlukom ministra za rad, boračka i socijalna pitanja izdvojila 3 miliona što čini 60% od ukupnog iznosa sredstava koja su namenjena za sufinansiranje mere aktivne politike zapošljavanja dok je lokalna samouprava izdvojila 2 miliona. Ostale programe i mere ćemo dodeliti sledeće nedelje a oni se odnose na stručne prakse i pokretanje sopstvenog biznisa na prostoru Kosovske Mitrovice” kazala je Ćeranić.

Ona dodaje da će lokalna samouprava sledeće nedelje pristupiti izradi novog zahteva za 2020. godinu koji se tiče lokalnog akcionog plana zapošljavanja.

“Lokalna samouprava će naredne nedelje pristupiti i izradi novog zahteva za 2020. godinu koji se tiče lokalnog akcionog plana zapošljavanja kako bi smanjila stopu nezaposlenosti i zadovoljila kriterijume lica. Prošle godine je na Kosovu i Metohiji kroz program javnog rada koji je raspisala Nacionalna služba za zapošljavanje, učestvovalo 250 lica na projektu sprovođenja javnog rada a što se tiče ostalih lica preko aktivne mere zapošljavanja preko 900 lica je uključeno kroz mere aktivne politike. Kosovska Mitrovica broji oko 1900 nezaposlenih lica” rekla je Ćeranić.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić navodi da je današnje uručivanje ugovora jasan pokazatelj da država Srbija brine o svakom pojedincu kao i osobama sa posebnim potrebama jer su oni sastavni deo našeg društva.

“Danas smo pokazali da lokalna samouprava i država Srbija pokazuje odgovornost svake vrste prema svakom pojedincu jer su osobe sa posebnim potrebama deo našeg društva, naše zajednice i deo naše porodice. Hvala im na istrajnosti i hvala im na borbi i u tome što odolevaju sa svima nama u iskušenjima i izazovima kroz koje prolazimo zajedno. Nadam se da će njihovo uključivanje u rad državnih institucija države Srbije poboljšati kvalitet, organizaciju i funkcionisanje naših institucija. Disciplina, odgovornosti i profesionalizam svake vrste prema našim institucijama je naš zajednički imperativ i nadam se da ćemo pokazati odgovornost svake vrste prema svakoj situaciji i problemu. Želim da istaknem da će Kosovsko-mitrovački upravni okrug zajedno sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i lokalnom samoupravom u narednom periodu ojačati naše institucije i kadrovski, materijalno i institucionalno, tako da će ovi ljudi imati značajnu ulogu u tom procesu” rekao je Simić.

Mikica Repić kojoj je danas uručen ugovor, ističe da će joj to bar malo olakšati život jer ima porodicu o kojoj treba da brine.

“Hvala svima što misle na nas. Hvala predsedniku Privremenog organa opštine Kosovska MItrovica Aleksandru Spiriću. Ovaj ugovor mi dosta znači jer imam porodicu i moram da dorinesem deci” kazala je Repić.

Igor Đurić koji je takođe dobitnik ugovora kaže da mu je ugovor od velike pomoći.

“Znači mi zbog mnogih stvari i sada mogu da omogućim sebi lakši život i mogu da kupim dosta stvari . “ rekao je Đurić i zahvalio zvaničnicima.

Nakon uručenih ugovora, predsednik Privremenog organa Spirić i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Simić kao i direktorka NZS Ćeranić, obišli su porodicu Zarković koja živi u teškim uslovima i tom prilikom su joj uručili ključeve stana od 47 kvadrata.

“Saznavši da je Milka samohrana majka i da živi u teškim uslovima bez rešenog stambenog pitanja, mi u susret božićnim praznicima pronašli mogućnost i obezbedili stambenu jedinicu za gospođu koja to zaista zaslužuje. Pokušali smo da u jednom segmentu poboljšamo i stvorimo bolje uslove za porodicu Zarković. Naravno na ovome se nećemo zaustaviti i punim kapacitetom ne samo ovoj porodici već i mnogim drugima koji imaju slične probleme, pokušaćemo da izađemo u susret i rešavamo zajedno sa državom Srbijom i našim institucijama, pre svega sa Centrom za socijalni rad koji na jedan adekvatan i profesionalni način iskazuje amnezu svih porodica kojima je potrebna pomoć” rekao je Spirić.

Nezaposlena samohrana majka troje dece Milka Zarković navodi da joj je ovo najlepši novogodišnji poklon te da on porodici Zarković mnogo znači.

“Stan će mnogo da mi znači. Kad čovek ima svoj krov nad glavom sve je drugačije i lepše. Sve drugačije funkcioniše. Ne znam šta drugo da kažem osim hvala i da im Bog da šta požele” rekla je Zarković.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još