Meštani Orahovca zabrinuti nakon požara

Meštani Orahovca proveli su dan nakon Nove godine u strahu da se požar koji je izbio u gornjem delu ovog mesta ne proširi i na njihova domaćinstva, s obzirom da se kuće u ovom mestu naslanjaju jedna na drugu, prenosi RTK.

Vatra se, prema rečima meštana, zbog “zakasnele reakcije vatrogasaca” proširila i na susednu kuću pričinivši ogromnu materijalnu štetu.

“Oko 3 ujutru izašli smo i videli veliki plamen, nismo znali o čemu se radi. Došli smo ovde, pozvali smo vatrogasce, oni su kasnili, ali šta se desilo ne znamo, da li je to neko namerno podmetnuo ili ne, rekli su nam da je od vatrometa. Narod je uznemiren, ovako nešto nije se desilo par godina. Hvala Bogu nije duvao jak vetar, da je bilo jakog vetra plamen bi zahvatio i kuću pored, koja je naseljena”, rekao je meštanin Slaviša Grković.

Meštanka Vesna Baljošević istakla je da je požar teško ugašen. “Policija je došla, vatrogasci, kuće su i dalje gorele. Bila sam napolju do sedam sati ispred moje kapije, dok su vatrogasci gasili vatru. Nisu lepo ni ugasili, gorelo je i dalje, preko noći i dalje, juče isto tako. Prosto ih ne interesuje, jedan od vatrogasaca kaže debele su grede, teško se gasi vatra. Uplašeni smo, ali nismo znali šta da radimo“, izjavila je Baljošević.

Iako su izgorele kuće prazne, meštane je zabrinuo ovaj požar.

“Za nas je to uznemirenje, mi znamo da u toj kući nije bilo ljudi, ali znamo da su pored te kuće naseljene kuće, u kojima žive deca. Da kažemo da je zapaljena na bilo koji način, da nije podmetnut požar, a verujemo da je podmetnut, da toliko dugo vatrogasci nisu mogli da ugase požar. Šta da je kuća bila naseljena, to nam govori o društvu u kome živimo, jednostavno nam je uznemirenje, razočarenje. Dvadeset godina živimo u ovim uslovima i nikako da se stanje popravi”, istakla je meštanka Orahovca Olivera Radić.

Iz Regionalne direkcije policije u Đakovici kažu da uzrok požara nije poznat, a više informacija će imati nakon okončanja istrage. “Dana 01.01.2020. u 03:42 policijska stanica u Orahovacu je dobila informaciju da je u gornjem delu Orahovca požar zahvatio jednu kuću. Policijske patrole i vatrogasci su odmah izašli na mesto događaja. Kuća koja je gorela nije naseljena, saznali smo da je to zajednička imovina dve porodice kosovskih Srba, koji dugo ne žive na Kosovu i da je njihova kuća bez nadzora, a tu istu kuću koristili su stanovnici Orahovca za otpad. U 10:30 časova istog dana, vatra se ponovo rasplamsala i policijske patrole i vatrogasci su izašli na teren i u potpunosti ugasili vatru. Ovaj slučaj istražuje policijska stanica u Orahovcu, do sada uzrok požara nije poznat, dok se ne završi istraga. Osim materijalne štete nema povređenih osoba”, saopštili su iz Regionalne direkcije policije u Đakovici.

Požar je najpre izbio u kući Sretane Baljošević, koja je gotovo do temelja izgorela, a zatim se proširio i na kuću Miše Baljoševića, koja se naslanjala na nju.

Da ipak nije sve tako crno, pokazala je najpoznatija srpska karatistkinja Tanja Petrović, koja je poželela da drugi dan Nove godine provede sa decom iz Orahovca, koja su je dočekala sa osmesima.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još