• Početna>
  • Vesti>

Rakić, Spirić i Simić u poseti mitrovačkom porodilištu: Deca su osovina nacionalnog osnaživanja i opstanka

Gradonačelnik Opštine Severna Mitrovica Goran Rakić, predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i nečalnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Slavko Simić obišli su jutros mitrovačko porodilište i mamama i bebama uručili novogodišnje poklone. Prvorođena beba  i njena mama Ajete Dibrani iz Kosovske Mitrovice dobile su  i novčani iznos koji Opština Severna Mitrovica  izdvaja  već nekolikoi godina. Paketići su uručeni i mališanima na Odeljenju pedijatrije mitrovačkog KBC-a. Prva beba – zdrava devojčica, rođena je jutros, izmežu dva i tri sata. I mama i beba se osećaju dobro.

Zamenik direktora KBC-a Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek zahvalio je  na podršci i pažnji koju predstavnici svih nivoa vlasti ukazuju zdravstvenim ustanovama na području Kosovske Mitrovice i dodao da se trenutno  u mitrovačkom porodilištu nalazi sedam beba.

„To je dokaz da vlast brine o našoj najosetljivijoj populaciji a to su trudnice, porodilje i naši najmlađi“ rekao je Elek.

Gradonačelnik Goran Rakić izrazio je zadovoljstvo što novu godinu započinje na mestu gde se rađaju, kako je rekao „naši najdraži sugrađani“.

„Čestitam im Novu godinu i želim im da što pre odu svojim kućama, svojim porodicama. Mi smo ih obišli, doneli prigodne poklone a prvorođena beba je dobila i novčani poklon“ rekao je Rakić i zahvalio osoblju mitrovačkog porodilišta i celog KBC-a  na budnoj brizi i savesnosti sa kojom vode računa o zdravlju građana.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić kaže da je ovo samo još jedan gest lokalne samouprave kojim ona pokazuje da je briga o deci i mladima  fokus  njihovog rada. Poseban akcenat je  i ove godine na politici podsticanja nataliteta, kroz više programa.

„Mi ćemo i u ovoj godini davati podršku bračnim parovima, kako kroz sttambeno zbrinjavanje tako i kroz program finansiranja vantelesne oplodnje. Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica nastaviće u kontinuitetu da daje podršku bračnim parovima koji su rešeni  i odlučni da se bore za potomstvo. I ta sredstva predviđena su i budžetom za 2020“ istakao je Spirić.

Načelnik Kosovskomitroviačkog upravnog okruga Slavko Simić rekao je da je ova poseta najlepši način da se započne godina.

“Čast nam je i zadovoljstvo da smo posetili novorođenu decu. I ako se po jutru dan poznaje, nadamo se da ćemo ove godine imati rekordan broj novorođene dece. Mi stalno govorimo o investicijama, projektima, stambenim objektima,  a istina je da je najveća investicija za Srbiju i posebno ovde na Kosovu i Metohiji svaka novorođena beba“ rekao Simić i podvukao da i  država Srbija i Kancelarija za KiM i svaka opština ovde investiraju u decu i porodicu.

„Moramo da podignemo svest da su deca osovina na koju možemo da se oslonimo, da nacionalno ojačamo, budemo snažni i ostanemo i opstanemo na ovim prostorima. Bez toga, sve nam je džaba“ rekao je Simić.

Na Odeljenju ginekologije i akušerstva mitrovačkog KBC-a  saznajemo da  je broj novorođene dece u 2019. godini u skladu sa višegodišnjim prosekom i da ne beleži ni značajniji pad, niti rast.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još