Tači: Niko ne može da razgovara o granici Kosova bez našeg prisustva

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Kosovo spremno da ukloni sve granične barijere sa Albanijom i pozvao albanskog premijera Edija Ramu da što pre odredi datum i dan za uklanjanje granice i ukidanje carine, prenosi Ljajmi.

Tači je, na završnoj godišnjoj konferenciji, stavio do znanja liderima u susednim zemljama da ne razgovaraju o granicama Kosova kada kosovski predstavnici nisu prisutni.

“Cenim stav premijera Edija Rame koji je spreman da donese odluke o uklanjanju svih barijera, uklanjanju granice i carina između Kosova i Albanije, bez obzira na prepreke koje imamo”, rekao je Tači i dodao da granica između Kosova i Albanije uopšte nije potrebna.

On je pozvao Ramu da odredi dan i datum uklanjanja granice i ostalih barijera i da ne čeka mišljenje nijedne susedne zemlje.

“Mi smo suvereni i nezavisni, dve smo države i jedan narod. Granica između Kosova i Srbije je u Merdaru, a ne na Vrbnici. U Vrbnici je kosovsko-albanska granica i Srbija nema šta da se meša, niti ćemo to dozvoliti. Nijedna regionalna inicijativa ne može raspravljati o tome ako Kosovo nije prisutno. Albanija se uopšte ne graniči sa Srbijom”, poručio je Tači.

Izvor: Kosovo online

Comments