Uhapšen Hoti zbog “pretnje ubistvom” Kurtiju

Član NISMA-e i kandidat za poslanika na poslednjim izborima koji su održani na Kosovu Hadži Hoti (Haxhi Hoti), kako javljaju mediji u Prištini, uhapšen je jutros zbog onog što se vidi kao pretnja ubistvom koja je juče javno upućena sa njegove Fejsbuk stranice lideru Pokreta „Samoopredjeljenje“ Aljbinu Kurtiju.

Hotiju je određen pritvor od 48 sati, a priveden je pošto je Samoopredeljenje potvrdilo da je podnelo krivičnu prijavu sinoć u policijskoj stanici „Centar“ u Prištini.

Prema policijskom izveštaju, u kojem se, međutim, ne navodi neposredno ime Hadžija Hotija, pošto policija ovo lice nije pronašla na kućnoj adresi, pozvali su ga da se prijavi, što je on i učinio. Saslušali su dve osobe kao svedoke.

Član NISMA-e i kandidat za poslanika na poslednjim izborima koji su održani na Kosovu Hadži Hoti , kako su preneli prištinski mediji, dao je juče „skandaloznu izjavu“ o Kurtiju, preko svoje Fejsbuk stranice.

„Bilo je u interesu američkog naroda da Džon F. Kenedi (John F. Kennedy) bude predsednik, ali to nije bilo u interesu američke države. Aljbin Kurti je možda u interesu naroda Kosova, ali nije u interesu države Kosovo da on bude premijer. Aljbin Kurti ima dva puta: Ili da napusti Kosovo ili da bude ubijen“.

Međutim, odmah se oglasio ogranak NISMA-e u Orahovcu sa tvrdnjom da je profil Hadžija Hotija bio hakovan, te da on ne stoji iza sporne objave o Aljbinu Kurtiju, a potom i sam Hoti, i to sa svog Fejsbuk profila, dok je sporna izjava uklonjena.

Objasnio je da se radi o „tehničkoj grešci“ i zamerio medijima što su vest preneli bez provere sa njim. Uputio je javno izvinjenje i dodao da ni na koji način ne odražava stav političkog subjekta kom pripada.

Nakon poruke na Fejsbuku koja je viđena kao pretnja ubistvom svog lidera Aljbina Kurtija, Pokret Samoopredeljenje je saopštio da je podneo krivičnu prijavu. Jeziku zločina nema mesta u politici, poručuju.

„Nakon što su mediji upozoreni na brutalnu pretnju upućenu lideru Pokreta, Aljbinu Kurtiju, predstavnik pravne kancelarije Pokreta, Berat Ganiki, podneo je krivičnu prijavu u Policijskom centru Centar u Prištini“, navodi se u saopštenju Samoopredeljenja, koje je takođe objavljeno preko Fejsbuka.

Tvrde da će se i dalje boriti protiv „zločina u politici“.

„Često vidimo fenomen mešanja nasilnih i zločinačkih elemenata sa političkom, zakonodavnom i izvršnom elitom. Upravo se protiv ovog fenomena Pokret Samoopredeljenje želi boriti. Narod Kosova ne želi da kriminalci budu na vlasti. Cenimo javne i političke faktore kao i građane koji se distanciraju i osuđuju takvo ponašanje kao neprihvatljivo i bez relativizacije. Očekujemo da policija i tužilaštvo postupaju u skladu sa zakonom. Kosovo ima samo jedan put napred – kroz zakon i razvoj, u beskompromisnoj borbi protiv kriminala, nejednakosti i neznanja“, ističe LVV.

Danas, pored Samoopredeljenja stižu negativne reakcije i drugih kosovskih političkih subjekata na sinoćnu objavu.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još