• Početna>
  • Vesti>

Saslušanje optuženih za ubistvo Ivanovića odloženo za 11. februar, optužnica izmenjena

Zbog toga što nedostaje prevod sa novim dokazima u slučaju optužnih Srba, suđenje grupi od šestoro Srba odlaže za na predlog predsednika suda Veljona Kurtaja za 11. februar 2019. u 10 časova.

Predsednik Specijalnog suda u Prištini pred kojim je počelo suđenje šestorici Srba Veljon Kurtaj je zbog tehničkih razloga, odnosno, zbog toga što na srpski jezik nije preveden veliki broj novih stavki optužnice rekao da ne mogu danas da nastave sa rasrpavom jer dokazi koji su predložili u optužujućem aktu moraju da budu prevedeni na jezik optuženih.

“Sud traži od Specijalnog tužioca da prevede optužujuće dokaze priložene da budu razmatrani u postupku. Budući da da Specijalni tužilac ne može da da tačan datum kada će nove optužnice biti prevedene, sud zahteva da se u što kraćem roku prevedu dokumenta”, rekao je sudija Kurtaj.

Rošić: Lakrdija, a ambasador SAD ćuti

„Sami ste videli. Oni prave kao neki spektakl od suđenja. Sami ste videli da je to jedna obična lakrdija. Ne znam koja im je ovo optužnica po redu. Ko god je imao uvid u opžnicu, zna d aovo uopšte nije optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića jer se ovde priča o nekakvim grupama, tučama…Ponavljam, lakrdija. Eto zašto se odlaže“, kaže za Kosovo Onlajn Nebojša Rošić otac Marka Rošića.

Rošić je za naš portal posvedočio da se obraćao i Ombdusmanu, da je zvao i američkog ambasadora na Kosovu Filipa Kosneta, ali da, kako tvrdi, ni on ni međunarodna zajednica ne reaguju, suđenja se popoemeraju, a sin mu je i dalje u pritvoru.  

Božović: Traljavost i neprofesionalizam

Potpredsednica Građanske inicijative SDP “Oliver Ivanović” Ksenija Božović izjavila je danas posle procesa da se potvrdilo ono što su govorili od prvog dana istrage – da je istraga traljava, da je optužnica traljava, da je sve ovo  farsa.

“Nervoza kod sudije, neprofesionalno prevođenje, nikakav odgovor od tužilaštva, pokazuje koliko je ta institucija neprofesionalna. Pozvala bih one međunarodne predstavnike koji su radili na formiranju tih institucija da se malo pozabave njihovim radom i da dođu da na licu mesta prate ovakva suđenja i da vide koliko je neprofesionalizma.

Branioci i okrivljeni nisu dobili prevod ni prethodne optužnice a u prošli petak je stigla nova optužnica. Ko se nadao da će danas da počne suđenje. Znali smo u startu da će biti odloženo. O datumima odlaganja se pogađaju kao na pijaci”, kategorična je Božović .

Ona napominje da ukoliko se ne pozabave profesionalizmom, ne očekuje ništa posebno.

U sudu u Prištini danas  je u 9.30h počelo suđenje osumnjičenima za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića, a u sudnici i ispred nje su bile brojne novinarske ekipe kao i rodbina i prijatelji optuženih.  

Sudija Kurtaj je saopštio da je  27. decembra primio novu optužnicu, koja ima promene u dispozitivu i obrazloženju i pitao je optužene i branioce da li se može nastaviti sa početnom raspravom i simultanim prevodom ili imaju potrebe da dobiju novu optužnicu prevedenu na srpski jezik kako bi se braniocima dalo na vremenu da se blagovremeno pripreme za odbranu.

Zbog, kako je rekao loših uslova i lične bezbednosti u pritvoru u Gnjuilanu jedan od otuženih Nedeljko Spasojević je od suda zatražio premeštaj u zatvor u Severnu Mitrovicu. Sudija Kuirtaj je reko da će se okrivljelni obrati pismenim putem i da će zahev biti razmotren naknadno.

Roditelji jednog od optuženih Marka Rošića, kao i Silvana Arsović i potpredsednica Građanske Inicijative SDP Ksenija Božović prisustvovali su suđenju optuženima za ubistvo Ivanovića.

Jovana Filipović, branilac jedne od optuženih Silvane Arsović, rekla je da joj je optužnica dostavljena na albanskom jeziku i na kompjuterskom disku koji nije moguće otvoriti.

“Na CD-u se nalazi 191 fajl i nijedan nije moguće otvoriti. Dokazi se ne mogu smatrati uručenim jer je CD neupotrebljiv”, rekla je Filipović pred sudom.

Ona je zahtevala sve dokaze i spiskove na srpskom jeziku.

Pravni zastupnik Marka Rošića, advokat Mahmut Haljimi, imao je primedbu na to što materijal dostavljen njegovom klijentu nije preveden na srpski jezik i što je sudija predložio da se suđenje odloži za januar naredne godine, jer je Rošić u pritvoru i otkazivanje ročišta dodatno bi otežalo njegov položaj.

Tužilac je rekao da ne može tačno da precizira rok kada će novi detalji u optužnici biti prevedeni.

“Rok u kome će biti prevedeni dodatni delovi optužnice ne mogu precizno da odredim ali branioci okriveljnih moraju da poštuju nove iznesene dokaze”, rekao je tužilac.

Iako je prethodno bilo najavljeno da će suđenje biti zatvoreno za javnost, novinarskim ekipama je bilo dozvoljeno da prate tok procesa.

Sudija Valjon Kurtaj, predsednik sudskog veća koje vodi suđenje za šestoro optuženih, dozvolio je medijima da današnju raspravu snimaju na početku svega dva minuta.

“Imajući u vidu da za ovaj posupak vlada veliko interesovanje javnosti dozvoljeno je da novinari budu prisutni tokom suđenja, ali s tim što je ograničeno snimanje kamerama na dva minuta”, rekao je sudija Kurtaj.

Izvor Kosovo Online

foto KoSSev

Comments

Pročitaj još