• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Promenili smo lice Srbije,vreme za nove,drugačije mere

VUCIC BRNABIC SRBIJA2025

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je u poslednjih pet godina promenjeno lice Srbije, koja je 2014. godine bila u katastrofalnoj finansijskoj situaciji, te poručio da je sada vreme da se izađe sa drugačijim merama, koje, za razliku od prethodnih, neće pogoditi građane, već vladu i direktore.

 

“Ovo je plan šta ćemo da uradimo, ne samo o projektima, jer naš cilj je pre svega da ljudi žive bolje i da drastično smanjimo proporciju odlazaka mladih iz Srbije, da oni ostanu u zemlji”, poručio je Vučić.
On je podsetio da je posle izbora 2014. godine razgovarao sa ljudima iz njegove stranke, ali i sa Ivicom Dačićem i strankama oko SPS, i da su tada “sebi držali opelo”, gledajući u kakvoj se situaciji zemlja nalazi – da javne finansije nisu pod kontrolom, dok javni dug “odlazi u nebo”, zahvaljujući neodgovornoj politici onih koji su, kaže, mislili da se partijskim dogovorom kupuje bolja budućnost, a ne radom, sposobnošću i znanjem.
“Prošlo je pet godina od tada. Za tih pet godina promenili smo lice Srbije, koja je sada uspešna zemlja, najbrže napreduje u celoj Jugoistočnoj Evropi. Uspeli smo da ne samo u košarci, vaterpolu, odbojci, već da budemo među najboljima u Evropi u ekonomiji, u svemu gde smo bili poslednji ili među poslednjima”, rekao je Vučić.
Danas je, kaže, trenutak da se izađe sa drugačijim merama pred građane.
“Trudili smo se i mučili da plan napravimo. Iza njega ćemo da stanemo čvrsto. Neki će ovde biti 2025. godine, neki neće, ali ćemo svi biti ponosni na ono što je urađeno, jer rezultatae rada nikome ne možete da oduzmete”, poručio je Vučić.

U novembru rast 6 odsto, godinu završavamo sa 4 odsto rasta

Srbija je u novembru imala najveći rast u Evropi od 6 odsto, a godinu ćemo završiti sa rastom BDP-a od 4,0 procenta, objavio je danas najnovije podatke predsednik Aleksandar Vučić.
Ovim rezultatima, kaže, doprinele su teške reforme, što je kako je rekao doprinelo i tome da se stopa nezaposlenosti spusti ispod deset procenata na 9,5 koliko trenutno iznosi.
“U novembru Srbija je imala najviši rast u Evropi od 6 odsto, završićemo godinu sa 4,0”, rekao je predsednik na predstavljanju Programa Srbija 2025 i ukazao da su ranije projekcije govorile da će taj rast biti 3,5 odsto.
Vučić je naveo da, prema preliminarnim podacima, strane direkte investicije iznose 3,8 milijardi, što je kako je rekao, 9 odsto više nego 2018. godine.
Svi ovi rezultati, postignuti su, kako je istakao, zahvaljujući narodu i zajedničkom radu na reformama.

Na kraju 2025. prosečna plata 900 evra, penzija 430-440 evra

Prosečna plata na kraju 2025. godine biće 900 evra, a prosečna penzija 430 do 440 evra, to obećavam građanima Srbije, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.
To će biti jedan od rezultata novog investicionog plana, koji će, kako je istakao predsednik Vučić, za razliku od teških reformi 2014, pogoditi pre svega vladu, direktore javnih preduzeća, EPS, Srbijagas, a ne građane.
Prvi cilj plana Srbija 2025 je da se drastično smanji proprocija odlaska mladih iz zemlje, rekao je Vučić.

Dodatnih 700 milona evra za pomoć mladima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u okviru Programa “Srbija 20205” za pomoć mladima država izdvojiti dodatno 700 miliona evra.
Vučić je kazao da je za pomoć mladim bračnim parovima namenjeno, pored svih redovnih davanja iz budžeta, 500 miliona evra, jer je za državu trenutno najvažnija borba za mlade ljude u Srbiji. “Želimo da mladi bračni parovi lakše steknu krov nad glavom i odvoje se brže od roditelja i da ranije počnu da rade i ranije da dobijaju decu”, rekao je Vučić.
Napomenuo je da je u Srbiji prosečna starost 46 godina i da gubimo čitavu jednu generaciju u odnosu na, recimo, Tursku. “Zato smo spremni da izdvojimo mimo budžeta 500 miliona evra”, naveo je predsednik i dodao da će se tražiti za dobijanje tih subvencija minimalno učešće, kako bi se pokazala zainteresovanost.
Dodao je da će uslov biti i da ti parovi ostanu da žive u Srbiji.
Predsednik je rekao da će biti izdvojeno i 200 miliona evra za povećanje finansijskih davanja za novorođenu decu, povećanje subvencija za vrtiće, zatim za biomedicinski potpomognutu oplodnju, savetovalični rad kada je reč o reproduktivnom zdravlju mladih, zatim za zaštitu i prevenciju dece obolele od autizma i pomoć i drugo.
Vučić je rekao da je program Srbija 2025. vredan ukupno 14 milijardi evra, što je otprilike još jedan dodatan budžet Srbije, kao i da bi 2025. godine mogao da iznosi i 17 milijardi evra. “Za sve ove projekte ćemo imati ceo jedan budžet na raspolaganu i to uz konzervativno tumačenje privrednog rasta od 4,5 odsto, a ne pet ili šest odsto, za šta ćemo se boriti”.
Vučić je podsetio da Svetska banka predviđa da bi Srbija mogla da dostigne rast i o od sedam odsto.

Dodatnih 500 miliona evra za energetiku

Predsednik Vučić najavio je dodatnih 500 miliona evra za ulaganje u oblasti energetike.
„Kada se pogleda samo cifra, to deluje malo, ali ne i kada se zna sa koliko novca raspolažu javna preduzeća“, rekao je on.
Vučić je kazao da će taj dodatni novac biti upotrebljen pre svega za dodatne kapacitete skladištenja gasa, za izgradnju novog bloka termoelektrane Kolubara B u Kaleniću, ali i brojne druge prioritetne projekte u izgradnji gasne mreže.

Dodatna sredstva i za pomoć Srbima na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, prezentujući program „Srbija 2025“, da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju dobiti dodatnih 150 miliona evra.
Ta dodatna sredstva, kako je objasnio, namenjena su infrastrukturnim projektima.
„Radićemo svuda gde možemo, i to ne samo na severu, već i južno od Ibra – u Gračanici, Ranilugu, Klokotu, Pasjanu, ali i Štrpcu, Sirinićkoj Župi, na celom KiM gde god žive Srbi“, kazao je on.
Vučić je najavio i dodatnih 100 miliona eva za saradnju sa Republikom Srpskom. „Naša je obaveza da, zbog nešto lakše situacije, mnogo većeg nivoa investicija koje imamo, pomognemo RS njenim povezivanjem sa maticom, ne ugrožavajući teritorijalni integritet BiH“, rekao je on.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još