• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista: Dramatično štetne posledice po Srbe na KiM, usled usvajanja zakona kojim se SPC otima vlasništvo

Srpska lista upozorila je danas na kako se navodi u saopštenju “dramatično štetne posledice po ceo srpski narod, a posebno po Srbe na Kosovu i Metohiji, usled usvajanja zakona kojim se Srpskoj pravoslavnoj crkvi otima vlasništvo nad najvećim srpskim svetinjama u Crnoj Gori.”

“U Skupštini Crne Gore sinoć je usvojen zakon ne samo o otimanju Ostroga, Morače, Savine i nebrojanih svetinja Nemanjića u Crnoj Gori, već je ispisan i recept za otimanje Dečana, Gračanice, pa i same Pećke patrijaršije” stoji u saopštenju Srpske liste.

Iz ove političke opcije poručuju da je cilj ovog zakona je da se “zatre srpsko ime svuda, i on nema veze sa podelom na leve i desne, partizane i četnike, moderniste i tradicionaliste.”

“Ono što se desilo sinoć u Skupštini Crne Gore udar je na same temelje srpskog naroda i dovodi u pitanje njegovo postojanje u budućim vekovima, ne samo na području Crne Gore, nego i mnogo šire. Zato i odgovor srpskog naroda mora da bude jedinstven, odlučan, složan i istrajan. Slogom i mudrošću moramo da se odupremo i istrajemo do uklanjanja omče koja nam je ovime oko vrata svima nametnuta. Najsrećniji zbog ovakve odluke, osim bezumnika koji su je usvojili, jesu ekstremistički krugovi među Albancima u Prištini” upozoravaju iz Srpske liste.

Predstavnici ove stranke izražavaju uverenje da napad crnogorske vlasti na Srpsku pravoslavnu crkvu i Mitropoliju crnogorsko-primorsku nema podršku građana Crne Gore, i da jekako se ističe ” reč o šovinističkoj operaciji režima i njegovih pretorijanaca koja je samo poslednja faza fabrikovanja novocrnogorskog identiteta na mržnji prema Srbiji i svemu srpskom.”

“Ali, šta se drugo i moglo očekivati od onih koji su nam zabili nož u leđa priznavši jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, i tako pljunuli na naše zajedničko poreklo, istoriju, kulturu i tradiciju? U mislima i srcima smo sa našim sunarodnicima u Crnoj Gori i pozivamo ih da ustraju u borbi protiv anticivilizacijskog i antihrišćanskog delovanja režima, i podsećamo da ni Srbija ni Crna Gora danas verovatno ne bi ni postojale da nije bilo pastirske uloge naše crkve, koja je u najmračnijim vekovima ropstva čuvala i sačuvala naš nacionalni identitet” poručuju iz Srpske liste.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, saopštenje

Comments

Pročitaj još