• Početna>
  • Vesti>

Kurti nije otišao na konsultativni sastanak sa Tačijem, stigao nov poziv

Predsednik Kosova Hašim Tači je uputio i drugi poziv lideru pokreta Samoopredeljenje, Aljbinu Kurtiju, za sastanak večeras u 20:00.

„Pozivam vas ponovo da učestvujete na savetodavnom sastanku za imenovanje mandatara za formiranje vlade. Kao što sam naglasio u svom prvom pozivu, u skladu sa članom 84 (14) i članu 95.1. Ustava Kosova preduzeću korake određene u Ustavu za imenovanje mandatara za formiranje Vlade Kosova”, napisao je Tači Kurtiju.

Tači je rekao Kurtiju da nije formalno prihvatio izgovor za njegovo odsustvo na sastanku u 13:30, i zato ga ponovo poziva na sastanak u 20:00 časova dana 27.12.2019, u kabinetu predsednika Kosova.

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je odbio da se danas sastane sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem jer se nalazi van Prištine, saopšteno je iz Samoopredeljenja.

U odgovoru za Klan Kosova, kancelarija Samoopredeljenja za odnose sa javnošću navodi da Kurti ne može da se sastane danas sa Tačijem jer se nalazi van Prištine.

“Malo posle 11 časova u sedište PS, danas je stiglo pismo predsednika Kosova za susret danas u 13:30, sa predsednikom PS Aljbinom Kurtijem. Predsednik Kurti danas ne može da se sastane sa predsednikom Tačijem pošto se nalazi van Prištine. On će uskoro obavestiti predsednika o vremenu i danu održavanja eventualnog sastanka”, navodi se u saopštenju.

„Pozivam Vas da prisustvujete konsultativnom sastanku na kom će biti dodeljen mandat za formiranje vlade. U skladu sa članom 84 i članom 95,1 Ustava Kosova, preduzeću korake određene Ustavom i dodeliti mandat za formiranje vlade“, navodi se u pozivu koji je objavila Koha.

Sastanak je sazvan za 13:30.

Po prijemu mandata, Kurti će imati rok od 15 dana da novom sazivu Skupštine Kosova predloži sastav vlade. Nakon isteka ovog roka, predsednik može imenovati i drugog mandatara koji će onda imati rok od 10 dana za formiranje vlade.

Na jučerašnjoj sednici Skupštine Kosova izabran je novi predsedavajući skupštine – član predsedništva PS i bivši šef poslaničke grupe PS Glauk Konjufca. Uz Konjufcu, izglasano je i petoro zamenika predsedavajućeg – Memli Krasnići, Kuštrim Šalja, Arberije Nagavci, Fikrim Damku i Slavko Simić.

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još