• Početna>
  • Vesti>

Danas konstitutivna sednica Skupštine Kosova, bez koalicionog sprazuma Samoopredeljenja i DSK

Poslanici u Skupštini Kosova od 15 sati biraju sedmi saziv Parlamenta a konstitutivnom sednicom, do izbora predsednika i potpredsednika Skupštine, predsedava najstariji poslanik kome pomaže najmlađi poslanik, a u ovom slučaju će to biti Jahja Kokaj i Fjola Ujkani, oboje iz Pokreta Samoopredeljenje.

Imajući u vidu da je koalicioni sporazum izmedju Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova izostao zbog neslaganja oko pozicije predsednika Kosova, nije sigurno da će na današnjoj sednici biti izabrano predsedništvo Skupštine.

Ustav Kosova ne precizira tačno vreme u okviru kog mora biti završen proces konstituisanja Skupštine, koja se bira na mandat od četiri godine. Kosovo je u sličnoj situaciji bilo i 2014. godine, kada je Skupština konstituisana  šest meseci nakon održavanja parlamentarnih izbora.

Skupština bira predsednika  koga predlaže najveća parlamentarna grupa, u ovom slučaju Pokret Samoopredeljenje koje ima 29 od 120 poslanika. Demokratski savez Kosova je na oktobarskim izborima osvojio 28 poslaničkih mesta, dok će Demokratska partija imati 24 posalnika.

Srpska lista je osvojila svih 10 poslaničkih mesta rezervisanih za srpsku zajednicu, dok  se preostalih 10 mandata dele između političkih predstavnika bošnjačke, turske, romske, aškalijske, goranske i egipćanske zajednice., kako je predviđeno Ustavom Kosova.

Pored predsednika, Skupština Kosova iz svojih redova bira i pet potpredsednika od kojih prva tri predlažu  tri najveće parlamentarne grupe, dok se još  dva potpredsednika  biraju iz redova nevećinskih zajednica, od kojih je jedno rezervisano za srpsku zajednicu.

Nakon konstituisanja Skupštine Kosova sledi proces formiranja Vlade Kosova.  Ustav nalaže da predsednik  Kosova, nakon konsultacija sa političkim partijama ili koalicijama koje imaju neophodnu većinu za formiranje vlade u Skupštini, predlaže  kandidata za premijera. Taj kandidat ima 15 dana od imenovanja da predstavi sastav vlade Skupštini, u cilju izglasavanja, za šta je potrebna prosta većina od 61 glasa poslanika.

Ukoliko sastav ne dobije većinu, predsednik Kosova u roku od 10 dana imenuje drugog kandidata, na osnovu iste procedure. Ukoliko se ni u drugom pokušaju ne izabere vlada, onda se raspisuju novi izbori.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još