• Početna>
  • Vesti>

Svedok: 176 OVK borca iz Albanije učestvovalo u ratu, a na listi veterana 3.000

U ratnim dešavanjima na Kosovu je učestvovalo 176 boraca OVK iz Albanije, dok se na listi „Veterana OVK“ nalazi više od 3.000 poručio je na jučerašnjem ročištu u Prištini povodom slučaja „lažni veterani“ svedok iz Albanije, Spiro Butko, prenosi prištinska Koha.

Juče je u Prištini saslušano više lica povodom slučaja „lažni veterani“. Jedan od njih bio je i svedok iz Albanije, Spiro Butko, koji je, kako prenosi prištinska Koha, dao do znanja da je pod „kontinuiranim pretnjama od strane Sokola Poga“ (predsednika udruženja boraca OVK iz ogranka u Tirani).

Prema njegovom svedočenju, broj onih koji su učestvovali u ratu iz Albanije je 176, dok je taj broj danas porastao na više od 3 hiljade.

Govorio je i o pretnjama i pritiscima koje je povodom tog slučaja iznosio optuženi Smajlj Eljezaj (Smajl Elezaj). To je dovelo do toga da se Butko tokom saslušanja sukobi sa nekim od optuženih istovremeno insistirajući na tome da ima mnogo ljudi iz Albanije koji su ilegalno stekli status veterana OVK, piše Koha.

Nakon završetka svedočenja, Butko je prebačen za Albaniju, dok je predsednica sudskog veća dala do znanja da će nakon završetka svedočenja na januarskim ročištima početi izvođenje materijalnih dokaza.

Podsetimo, Kosovo od sredine avgusta prošle godine potresa skandal u vezi sa korupcijom kada je specijalni tužilac Eljez Bljakaj podneo ostavku na tu funkciju zbog pretnji, a tokom istraživanja članova komisije kosovske vlade za priznavanje i verifikaciju statusa „mučenika nacije“ – kako se na Kosovu nazivaju invalidi, veterani, članovi i izgnanici – bivši pripadnici OVK.

Bivši kosovski premijer, Agim Čeku, vršilac dužnosti ministra odbrane Rustem Beriša, bivši poslanik, Škumbin Demaljijaj, i devet drugih članova ove komisije optuženi su u slučaju „lažni veterani“ za zloupotrebu službenog položaja.

Ova Komisija verifikovala je preko 28.000 veterana OVK.

Bljakaj je 11. jula 2018. podneo optužnicu na 64 strane protiv članova ove komisije zbog verifikacije preko 19.000 lažnih veterana čime je, kako se tvrdi, kosovski budžet oštećen za iznos od blizu 40 miliona evra godišnje.

U međuvremenu, kako prenose kosovski mediji, više osoba je osuđeno na kazne zatvora i novčane kazne, a zbog toga što su primale novčana sredstva kao veterani OVK, a nisu bili deo ove formacije.

Bivši član OVK, Faik Zogaj, za lajmi.net nedavno je najavio pokretanje inicijative da bi „ubedio one koji ne zaslužuju status veterana da budu uklonjeni sa liste“.

Kako je lajmi.net preneo krajem novembra, sa liste veterana uklonjeno je deset osoba.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još