Arsić negirao optužbe za ratni zločin

U Prištini je ispred Posebnog odeljenja Osnovnog suda održan pripremni pretres u slučaju Nenada Arsića iz Čaglavice, koji je optužen za ratni zločin u naselju Emšir 1999. godine.

Specijalni tužilac Drita Hajdari optužuje Arsića da je kao pripadnik rezervnog sastava policije teško prekršio humanitarno pravo nad kosovskim Albancima 1999. godine.

Arsić je prema navodima optužnice sa zasad neidentifikovanim pripadnicima policije upao na imanje porodice Šalja u prištinskom naselju Emšir.

Tužilac tvrdi da je Arsić duže vreme tukao dva člana porodice Šalja nanoseći im povrede od kojih i danas trpe posledice.

Prema navodima optužnice, Arsić je ponižavao oštećene terajući ih da pevaju srpske rodoljubive pesme.

Sa neidentifikovanim pripadnicima policije, prema optužnici, učestvovao je u masovnom uništavanju i prisvajanju novca i druge pokretne imovine.

Arsić je na pitanje sudije, a po navodima tužioca, izjavio da se ne oseća krivim ni po jednoj tački optužnice.

Arsićev advokat Dejan Vasić kaže da su navodi optužnice zasnovani na iskazima dvojice oštećenih koji su Nenada videli u to vreme u svom dvorištu.

“Njihove izjave, po mom mišljenju, kako su davane u određenom vremenskom intervalu, variraju. Nesumljivo je da su ti ljudi bili pretučeni. Da li je to uradio Nenad Arsić, pokazaće suđenje”, dodao je Vasić.

Odbrana Nenada Arsića ima rok od 30 dana da priloži žalbu na navode optužnice.

Na narednom ročištu sudija će saopštiti da li će optužnicu odbaciti ili po njoj nastaviti proces.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još