• Početna>
  • Vesti>

Mustafa: Sporazum sa Samoopredeljenjem da obuhvati sve pozicije

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je da ta stranka želi sporazum o koaliciji sa pokretom Samoopredeljenje bez pritisaka, uz dogovor o svim pozicijama.

“Demokratski savez Kosova, naime naš tim i ja, smo na čelu naših napora da postignemo sporazum sa Samoopredeljenjem, koji Kosovu pruža stabilno četvorogodišnje upravljanje i postizanje usaglašenih ciljeva programskog upravljanja između naša dva entiteta”, rekao je Isa Mustafa na svečanosti povodom 30. godina od formiranja Demokratskog saveza Kosova.

Mustafa kaže da su u naporima da postignu sporazum sa Samoopredeljenjem svesni svoje ideološke razlike i političke kulture kao i političke prošlosti, ali da poštujući volju građana za promenama, pokušavaju da nađu načine na koje mogu zajedno da slede upravljanje, kao što su ga našli dok su bili u opoziciji.

“Naš pristup, zajedno sa Samoopredeljenjem u vladi, je da podelimo odgovornost prema dobijenim glasovima, da se nosimo sa svim pozicijama i odgovornostima koje će biti izazov tokom četvorogodišnjeg mandata i da obezbedimo ravnotežu snaga koja bi doprinela demokratiji zemlje”, rekao je Mustafa.

Dodao je da u DSK-u žele da formiraju stabilnu vladu i da uključe sve pozicije u sporazum sa Samoopredeljenjem.

Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredeljenje i dalje su u nesaglasjuoko mesta budućeg kosovskog predsednika, kada Hašimu Tačiju istekne mandat 2021. godine.

Pritisak na dve stranke da postignu finalni dogovor postaje veći kada se zna da je za tri dana zakazana konstitutivna sednica sedmog posleratnog saziva kosovske skupštine.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još